Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upoznao svoju inspiraciju

VIDEO Nadimak mu je Luđak, a sada je konačno upoznao svog uzora! Pogledajte srdačan susret američkog i argentinskog Trumpa: "Predsjedniče!"

Na konferenciji u blizini Washingtona susreli se argentinski predsjednik Havier Milei i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump.

Argentinski predsjednik Javier Milei i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, susreli su se u subotu u blizini Washingtona.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Porečki 19-godišnjak Zanimljiv ulov policije: Kod mladića pronašli stotine krivotvorenih eura, a onda su mu pretražili kuću...

Trump i Milei bili su govornici koji su zaključili Godišnju konzervativnu političku konferenciju u Oxon Hillu. Sreli su se i srdačno pozdravili iza pozornice, a u videu koji je objavio Trumpov član izbornog osoblja, Milei je uzviknuo "predsjedniče", na što mu je Trump odgovorio "učini Argentinu ponovo velikom", prije nego su se zagrlili. Nakon toga uslijedilo je i zajedničko fotografiranje, piše AP

Milei dužnost argentinskog predsjednika obnaša od prosinca, a njegova kampanja uvelike je bila inspirirana Trumpovom, a koristio se i argentinskom inačicom Trumpova slogana "Make Argentina Great Again (učinimo Argentinu ponovo velikom)".

Ekscentrični krajnje desni populist Javier Milei postao je novi predsjednik Argentine u posincu, položivši prisegu nakon što je u utrku ušao kao autsajder te nakon tri predizborna tjedna ostvario upečatljivu izbornu pobjedu s obzirom na činjenicu da je u politiku ušao prije jedva dvije godine.

Pročitajte i ovo Psi iz kampa Borovik Monstruozni čin Gnjusan zločin kod Đakova: "Dvije male duše koje su svakoga dočekivali mašući repom"

Milei je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je godinama bio najpoznatiji kao popularan polemičar u TV-emisijama, a argentinsku je politiku u kratkome vremenu uspio okrenuti naglavce. Inače, nadimak mu je Luđak. 

Sam je priznao da je veliki obožavatelj Donalda Trumpa, a njegova izrazito protuustavna politika i jest najsličnija upravo Trumpovoj i onoj bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara te se može definirati kao najprizemniji desni populizam i ultrakonzervatizam, ocijenio je nedavno Financial Times.

Opravdan nadimak Luđaka? 

Konzervativac Milei, po dolasku na vlast je srezao državne subvencije za gorivo i preplovio je broj ministarstava s 18 na 9. 

Svijetu je poznat i po svojim ludim idejama. Tako je primjerice govorio o legalizaciji prodaje ljudskih organa, umanjivanju značaja zločina argentinske diktature od 1976. do 1983. godine, govorio je o prekidu trgovinskih veza s Kinom i Brazilom, najvažnijim trgovinskim partnerima te je spominjao dramatično smanjenje socijalnih davanja.

U predizbornoj kampanji poručio je da će ukinuti argentinsku centralnu banku i da će uvesti dolar kao valutu, a na izbornim skupovima mahao je motornom pilom čime je želio simbolizirati velike rezove kako bi stabilizirao ekonomiju. A njegova migrantska politika vrlo je slična Trumpovoj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene