451763
451763
451763
451763
451763

SUSPENDIRAN GLAVNI TUŽITELJ Odavao podatke o istragama protiv Dodika?

  • , 28.09.2016., 12:33
  • Autor:
  • komentara

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) snimila je razgovore koji dokazuju da je Salihović novinaru RTRS-a odavao podatke o tijeku istrage protiv Dodika, koji ih je potom javljao predsjedniku Republike Srpske.

 
 
 
 
Goran Salihović (Foto: Tužiteljstvo BiH)
Goran Salihović (Foto: Tužiteljstvo BiH)

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović suspendiran je s te dužnosti do okončanja stegovnog postupka koji je protiv njega pokrenut zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, odlučilo je u srijedu Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), tijelo koje u toj zemlji ima isključive ovlasti imenovanja i razrješenja sudaca i tužitelja.

U priopćenju VSTV-a stoji kako je odluka o Salihovićevoj suspenziji donesena na zahtjev Ureda disciplinskog tužitelja, koji djeluje pri VSTV-u, a taj je ured utvrdio kako postoje elementi nezakonitog postupanja glavnog tužitelja u dosadašnjem radu, zbog čega je predložio i njegovu smjenu s dužnosti.

Odluka o suspenziji privremena je mjera do okončanja postupka ispitivanja Salihovićeve odgovornosti.

Riječ je o slučaju koji doseže do samih političkih vrhova u BiH, jer je postupak protiv Salihovića pokrenut nakon navoda u medijima da je on preko posrednika predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odavao podatke o tijeku istraga koje su protiv njega pokrenute u državnom tužiteljstvu zbog sumnji u financijske malverzacije.

Jedan od posrednika, po pisanju medija, bio je novinar Mato Đaković, koji se privatno sastajao sa Salihovićem, a potom podatke koje je od njega dobivao prenosio Dodiku.

Dokaz tomu su telefonski razgovori koje je prisluškivala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a jedan od njih dospio je do medija. U njemu se jasno čuje Đaković kako Dodiku prenosi što mu je Salihović kazao o istragama koje se odnose na poslovanje "Bobar banke" i "Pavlović banke".

Nakon što su objavljeni ti razgovori, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno je optužio Salihovića za opstruiranje istraga, ističući kako je nužna njegova smjena ukoliko se želi nastaviti borbu protiv političke korupcije i organiziranog kriminala u zemlji.

"Informacije su preko Salihovića curile 'drugoj strani' i to putem jednog novinara RTRS-a ljudima koji su bili obuhvaćeni istragom. Tu su još osobe iz 'Bobar banke'. Time što je uradio Salihović nije zaslužio da ostane ni dan više na toj poziciji", izjavio je u kolovozu Mektić okvalificiravši Salihovića kao "glavnog mešetara u državi".

Sam Salihović je početkom ovog tjedna ustvrdio kako je stegovni postupak protiv njega pokrenut kao osveta zbog istrage što ju pokrenuo protiv Dodika zbog organiziranja neustavnog referenduma u RS-u. "Sve je to montaža", izjavio je sada već suspendirani glavni tužitelj.

Salihović je na dužnost glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan 2012. godine, a prije toga je obnašao dužnost predsjednika Općinskog suda u Sarajevu.

Na mjesto glavnog tužitelja, čija je zadaća istraga o ratnim zločinima te najsloženijim slučajevima organiziranog kriminala, naslijedio je Milorada Barašina, koji je također smijenjen nakon što je otkriveno kako se tajno sastajao s osobama osuđenim za teška kaznena djela. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se