441475
441475
441475
441475
441475

Sumorne ocjene posljedica Brexita na Balkanu

  • , 26.06.2016., 19:34
  • Autor:
  • komentara

'Što se Balkana tiče, on će osjetiti i trenutačne i dugoročne posljedice jer veoma ovisi o europskoj trgovini i investicijama, ali još je važniji politički utjecaj', tvrdi politički analitičar.

 
 
 
 
Švicarski franak (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Švicarski franak (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Prvu posljedicu odluke o izlasku Britanije iz EU-a u Srbiji će izravno osjetiti najmanje 100.000 ljudi jer je više od 21.000 obitelji uzelo stambene kredite u švicarskim francima, pa će im njegovo jačanje zbog Brexita dodatno otežati otplatu jer u Srbiji još nije postignuto rješenje da se dužnicima u švicarcima olakša otplata.

Prema prvim procjenama, analitičari drže da bi već od ponedjeljka rata od oko 260 švicaraca mogla biti veća za oko tisuću dinara ili oko devet eura.

Istodobno, Narodna banka Srbije (NSB) najavila je da će dinar u ponedjeljak imati najslabiju vrijednost prema euru od početka ove godine, pa će službeni srednji tečaj biti 123,95 dinara za jedan euro.

Srbijanska valuta bila je tijekom 2016. najjača u siječnju kad je tečaj bio 121,54 dinara za euro, a njezina je vrijednost pala za 2,9 posto u odnosu na 2015.

Prema priopćenju NBS-a, nacionalna banka je u petak 24. lipnja intervenirala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 40 milijuna eura kako bi ublažila dnevne oscilacije tečaja.

Ekonomisti upozoravaju na činjenicu da će zbog Brexita u minusu biti i građani Srbije koji trguju s inozemnim burzama, ali i izvoznici u Veliku Britaniju budući da je Srbija lani izvezla robe za 197 milijuna dolara, najviše malina, guma za automobile i bakarnih cijevi.

Američki politički analitičar Daniel Server ocijenio je da će posljedice Brexita na Balkanu biti i političke.

“Što se Balkana tiče, on će osjetiti i trenutačne i dugoročne posljedice jer veoma ovisi o europskoj trgovini i investicijama, ali još je važniji politički utjecaj. Brexit će otvoriti vrata povećanom ruskom utjecaju. Putin će sigurno pojačati svoje pritiske u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji da ih odvrati od EU-a i NATO-a”, ocijenio je Server za beogradske medije. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se