Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvale iz Afganistana

Zapovjednik NATO-a: Hrvatski vojnici su sjajni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki admiral James Stavridis, vrhovni zapovjednik NATO snaga u Europi (SACEUR), izjavio je u razgovoru za Glas Amerike (VoA) da hrvatski vojnici daju sjajan doprinos misiji NATO saveza u Afganistanu.

Hrvatska, Makedonija i Albanija sudjeluju u NATO-vim misijama. Njihov doprinos u broju vojnika u Afganistanu nije velik, ali je iznimno važan, kazao je admiral Stavridis. Hrvatska i Albanija u misiji ISAF-a u Afganistanu trenutačno imaju po 295 vojnika, a Slovenija 75.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzima iz ruku NATO-a Afganistan će brinuti o sigurnosti Mazar-i-Šarifa u kojem su naši vojnici Slika nije dostupna Sabor odlučio Iduće dvije godine Hrvatska u Afganistan šalje 350 vojnika

>> MORH tajio opasne akcije hrvatskih vojnika

'Svaki vojnik koji ode u Afganistan je iznimno vrijedan za nas. Neke od spomenutih zemalja imaju na stotine vojnika u Afganistanu koji odrađuju sjajan posao. Ti su vojnici odlični u obučavanju, jako su dobri, jako učinkoviti u obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti', rekao je američki admiral.

Velik napredak

Ti su vojnici, po njegovim riječima, jako dobri u održavanju sigurnosti i dobro poznaju rusko naoružanje što je važno, jer i afganistanski vojnici koriste rusko oružje. 'Neki čak znaju letjeti na ruskim zrakoplovima na kojima lete i afganistanski piloti', dodao je. Hrvatska u Afganistanu ima 19 pripadnika tima za obuku afganistanskih pilota helikoptera.

Admiral Stavridis je u razgovoru istakao napredak koji su zemlje jugoistočne Europe ostvarile u posljednjih 10 do 15 godina, spomenuvši opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, logore, ubijanja, protjerivanja, Kosovo.

Cijela regija ide prema naprijed

'To je bio Balkan prije deset i nešto više godina. Danas je situacija znatno bolja. Danas su Slovenija, Hrvatska i Albanija članice NATO saveza. Prije osam mjeseci bio sam u Beogradu kao operativni zapovjednik NATO-a u Europi, a samo prije nekoliko godinama radio na zračnim napadima na Srbiju. Sada odlazim u Beogradu gdje sam imao odlične razgovore', rekao je Stavridis.

Glavni zapovjednik NATO-a u Europi izrazio je optimizam da će se cijela regija pokrenuti naprijed te da Crna Gora, Makedonija, BiH i Srbija dobro napreduju u približavanju NATO savezu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene