Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sukobi sve žešći, trećina ubijenih djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci Hezbolaha i izraelski vojnici žestoko su se u četvrtak sukobili u južnom Libanonu u Marun al Rasu, i više desetaka boraca Hezbolaha, a prema katarskoj tv postaji Al-Jazeeri, koja citira dopisnika u Jeruzalemu, tri su izraelska vojnika ubijena a tri ranjena u sukobima.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je na hitan prekid sukoba između Izraela i Libanona kako bi se spriječilo daljnje pogibije i stradanja nevinih civila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strašna odmazda VIDEO "Ovo znači rat": Hezbolah napao sjever Izraela, IDF odmah uzvratio raketama Ilustracija Odgovor na napad na bazu U Iraku ubijen visoki zapovjednik Kataib Hezbolaha: Osveta za smrt američkih vojnika

Okončanje sukoba također bi omogućilo humanitarnim djelatnicima da dođu do onih kojima je potrebna pomoć, a "diplomaciji bi dalo šansu da razradi paket mjera koje bi dovele do trajnog rješenja za trenutačnu krizu", rekao je Annan Vijeću sigurnosti UN-a. 

UN je objavio da su trećina ubijenih u desetodnevnom napadu Izraela na Libanon djeca.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice idućeg će tjedna posjetiti Bliski istok, objavio je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

- Ona namjerava otputovati u regiju...idućeg tjedna, izjavio je
McCormack te dodao da će o detaljima njene turneje izvijestiti kad se dogovore sve pojedinosti posjeta pojedinim zemljama.

Dvojicu televizijskih izvjestitelja i njihove libanonske asistente koji su u četvrtak snimali u središtu Bejruta oteli su članovi Hezbolaha, izvijestila je policija.

- Novinska ekipa upravo se spremala snimati u javnom parku Sanayeh u središtu grada, u kojemu se okupljaju mnogi izbjeglice. Članovi Hezbollaha odveli su ih pod sumnjom da su špijuni, rekao je predstavnik policije ne želeći reći koje su nacionalnosti novinari i za koju su tv-kuću radili.

Papa Benedikt XVI. pozvao je da nedjelja bude dan molitve za prekid vatre između Izraela i Libanona, objavio je u četvrtak ured za tisak Svete Stolice.

- Libanonci imaju pravo da se poštuje nacionalni suverenitet njihove zemlje, a Izraelci imaju pravo živjeti u miru u njihovoj državi, kao što i Palestinci imaju pravo na vlastitu slobodnu i suverenu domovinu, stoji u priopćenju. 

Predsjednici političkih skupina u Europskom parlamentu izrazili su u četvrtak potporu slanju
međunarodnih stabilizacijskih snaga u Libanon uz sudjelovanje EU-a, a Europska je komisija donijela odluku o humanitarnoj pomoći žrtvama sukoba u toj zemlji u visini od 10 milijuna eura.

Devet zemalja organizira operacije evakuacije svojih građana blokiranih u Libanonu preko Turske, priopćilo je u četvrtak tursko ministarstvo vanjskih poslova.Evakuiraju se građani SAD-a, Švedske, Njemačke, Argentine, Australije, Brazila, Kanade, Meksika i Moldavije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene