Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pljušte optužbe

Sukob na Kosovu: Četvero mrtvih u okršaju maskiranih napadača i policije, još se ne zna tko stoji iza napada

Aktualno Galerija Sukob na Kosovu - 1 Sukob na Kosovu - 1 Foto: AFP PHOTO/HO/GOVERNMENT OF KOSOVO Sukob na Kosovu - 2 Sukob na Kosovu - 2 Foto: AFP PHOTO/HO/GOVERNMENT OF KOSOVO Sukob na Kosovu - 3 Sukob na Kosovu - 3 Foto: AFP PHOTO/HO/GOVERNMENT OF KOSOVO +0 Sukob na Kosovu - 4 Galerija 1/4 >>
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je u nedjelju "gnusni i kukavički" teroristički napad na pripadnike kosovske policije i pozvao na ponovnu uspostavu mira i stabilnosti.

Josep Borrell je u nedjelju telefonski razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nakon što su zasad nepoznati napadači upali u selo s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru tijekom višesatne opsade.

Kosovski ministar Dželjalj Svečlja kazao je da neki od uhićenih pripadaju terorističkoj organizaciji "Civilna zaštita".

"Kosovska policija je otkrila izuzetnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je bila oprema za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su da naruše suverenitet Kosova", kazao je Svečlja, prenosi Nova.rs.

Dodao je kako provjeravaju i hodočasnike u manastiru kako bi se uvjerili da među njima nema infiltriranih napadača.

Javnosti se izvanredno obratio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je za izazivanje incidenata optužio kosovskog premijera Albina Kurtija. Kurti je pak za napad optužio "terorističku i kriminalnu formaciju, koja je dugo planirala napad", a koju "politički i financijski podržava službeni Beograd", javlja Nova.rs.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić izvanredno obraćanje Oglasio se Vučić, optužio Kurtija da je isprovocirao incidente na Kosovu: "Ubijena su trojica Srba"

Borell poziva na mir

"Nakon današnjeg gnusnog i kukavičkog terorističkog napada na pripadnike kosovske policije, visoki predstavnik Josep Borrell razgovarao je s premijerom Albinom Kurtijem i najoštrije osudio današnju agresiju", kaže se u priopćenju iz Borrellova ureda.

Visoki predstavnik Borrell izrazio je sućut obitelji, kolegama i najbližima policijskog službenika koji je izgubio život obavljajući dužnost, a ozlijeđenim policajcima zaželio brz oporavak, dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Hoće li se vrijeme stabilizirati? Prognozu donosi meteorolog Darijo Brzoja

Borrell je također razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kaže se u priopćenju.

Borrell je ponovio je svoj poziv napadačima da se odmah predaju i dopuste da hodočasnici sigurno napuste manastir Banjska. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "mira i stabilnosti", dodaje se u priopćenju europske službe za vanjske poslove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene