Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje Momčilu Perišiću počet će 24. srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti Srbinu Momčilu Perišiću, bivšem načelniku glavnog stožera jugoslavenske vojske (VJ) između 1993. i 1998. počet će 24. srpnja, objavio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

63-godišnji Momčilo Perišić optužen je za ubojstvo, progon zbog političkih, etničkih i vjerskih razloga, istrjebljenje i napad na civile, po sedam točaka optužnice za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Srebrenicu i bombardiranje Zagreba Haag: Za Momčila Perišića traže doživotnu kaznu zatvora Slika nije dostupna Zločin protiv čovječnosti Kosovskom premijeru Haradinaju ponavlja se suđenje

Prema optužnici, regularna vojska je pod zapovijedanjem optuženog 'slala snage VJ-a' sudionicima rata koji su 90-ih razbili bivšu Jugoslaviju, to jest vojsci Republike Srpske (VRS) i vojsci srpske Krajine (samoproglašeni srpski entitet na jugu Hrvatske).

Vojnici su pod njegovim zapovjedništvom počinili zločine sudjelujući u krvavoj opsadi Sarajeva (1992-1995.) u sastavu jugoslavenske vojske, u pokolju u Srebrenici 1995. u sastavu vojske bosanskih Srba i u napadu hrvatskih Srba kasetnim bombama na Zagreb u svibnju 1995., prema glavnom tužitelju.

Optuženik je imao nadzor nad djelovanjem Ratka Mladića, vojnog zapovjednika bosanskih Srba koji je u bijegu otkako je protiv njega podignuta optužnica za genocid, zbog pokolja gotovo 8.000 muslimana u Srebrenici 1995.

'Momčilo Perišić je znao da se planirao napad. Momčilo Perišić je znao i da su neki pripadnici VRS-a počinili zločin nad muslimanskim civilima u Srebrenici, u Bosni, nakon pada enklave', piše u optužnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene