Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketiranje Zagreba i Srebrenica

Haag: Obrana Momčila Perišića traži oslobađanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Momčila Perišića zatražila je u od sudskog vijeća Haaškoga suda da ga oslobodi odgovornosti za pokolj u Srebrenici, višegodišnju opsadu i teror Sarajeva i raketiranje Zagreba tvrdeći da tužitelji nisu dokazali da je pomagao i podržavao počinitelje zločina niti da je imao ovlasti kazniti ih.

'Mi vjerujemo da je general Perišić pred ovim sudom obranio svoju čast, ugled vojske i dostojanstvo svoga naroda. Zato tražimo da bude oslobođen po svim točkama optužnice', kazao je u Haagu na kraju završnih riječi njegov branitelj Novak Lukić. Tužitelji su u utorak zatražili od sudskoga vijeća da generala Perišića proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođeno suđenje Momčilu Perišiću Slika nije dostupna ICTY: U srijedu početak suđenja Momčilu Perišiću

>> Haag: Za Momčila Perišića traže doživotnu kaznu zatvora

Perišićev odvjetnik Lukić u završnim je riječima poručio da 'nema dokaza' da je general Perišić ikada imao kontrolu nad zapovjednicima snaga bosanskih i hrvatskih Srba Ratkom Mladićem i Milanom Čeleketićem, kao ni nad generalom Milom Mrkšićem koji su zapovijedali snagama koje su činile zločine u BiH i Hrvatskoj. Obrana tvrdi da su oficiri Vojske Jugoslavije u vrijeme zločina bili pripadnici vojske bosanskih odnosno hrvatskih Srba te stoga nisu bili pod kontrolom Perišića.

Suđenje je započelo u listopadu 2008., a Perišić se dobrovoljno predao 2005. godine. Do početka suđenja bio je na privremenoj slobodi. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene