Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubio iz osvete

Suđenje američkom vojniku zbog ubojstva iračkih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred američkim vojnim sudom u bavarskom mjestu Vilsecku, gdje je smještena 172. pješačka brigada američke vojske, počelo je suđenje 26-godišnjem naredniku Michaelu Leahyju optuženu da je prije dvije godine u Bagdadu ubio četiri iračka zarobljenika.

Leahyju se predbacuje da je u ožujku 2007. nakon napada na njegovu postrojbu četvoricu civila odveo u vojarnu u Bagdadu gdje ih je iz osvete ustrijelio hitcima u glavu, a zatim njihova trupla bacio u kanal. Kako stoji u optužnici, ustrijeljeni su civili nezakonito odvedeni na ispitivanje u istražni centar jer nije bilo dovoljno dokaza da su doista sudjelovali u napadima na američke vojnike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog svađe Američki vojnik ubio dvojicu kolega i ranio trećeg Slika nije dostupna Gnusan čin Američki vojnik iračkim dječacima: Jeste li gay?

U akciji je sudjelovalo sedam vojnika, od kojih su neki već osuđeni zbog poticanja na ubojstvo. Presuda se očekuje za nekoliko dana, a bude li osuđen, Leahyja čeka doživotna zatvorska kazna i nečasan otpust iz vojne službe. Protiv 26-godišnjeg narednika istodobno se vodi istraga i u jednom drugom slučaju ubojstva. Nakon Drugoga svjetskog rata 172. pješačka brigada smještena je u bavarskom gradu Visecku u blizini tadašnje njemačke granice s DDR-om i Čehoslovačkom, a sudjelovala je i u prvom i u drugom pohodu SAD-a na Irak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene