Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO ZASTRAŠIVANJE

Novinar komentirao smrt bebe u brodolomu, premijerka ga tuži za klevetu: ''Gadovi, kako ste mogli?''

Roberto Saviano, Giorgia Meloni
Roberto Saviano, Giorgia Meloni Foto: ANDREAS SOLARO, ALBERTO PIZZOLI / AFP
Talijanski novinar Roberto Saviano, koji je pisao protiv mafije, morat će ovog tjedna na sud zbog tužbe za klevetu koju je protiv njega podnijela Giorgia Meloni, sadašnja talijanska premijerka, zbog kritika koje je iznio protiv njezina stava prema migrantima 2020.

Krajnje desna stranka aktualne talijanske premijerke Giorgie Meloni Braća Italije tada je bila tek manja oporbena stranka, no prošlog je mjeseca preuzela vlast nakon uvjerljive pobjede na izborima te obećala da će zaustaviti priljev migranata preko Sredozemnog mora.

Robertu Savianu, koji je najpoznatiji po svojoj međunarodnoj uspješnici istraživačkog novinarstva "Gomorra", prijete i do tri godine zatvora bude li proglašen krivim na suđenju koje započinje u utorak.

Četrdesettrogodišnjak je za AFP rekao da je suđenje neupitno groteskna konfrontacija nejednakih, dok su skupine za slobode medija upozorile da šalje zastrašujuću poruku novinarima.

Nadzorna tijela kažu da su takva suđenja tipična za Italiju, u kojoj javne ličnosti, nerijetko političari, zastrašuju novinare opetovanim tužbama, što ugrožava slobodno i neovisno novinarstvo.

Italija je na indeksu medijskih sloboda, koji je objavila organizacija Reporteri bez granica, završila na 58. mjestu 2022., što je najniže od zemalja Zapadne Europe.

Zastrašivanje

Slučaj datira iz prosinca 2020. godine, kada je Saviano u političkom talk showu "Piazzapulita" komentirao smrt šestomjesečne bebe iz Gvineje u brodolomu.

Za njezinu je smrt okrivio Meloni i Mattea Salvinija, vođu protumigrantske stranke Liga, koja je sada dio Melonine koalicijske vlade.

Meloni je 2019. rekla da bi humanitarna plovila koja spašavaju migrante trebala biti potopljena, dok je Salvini, tadašnji ministar unutarnjih poslova, zabranio brodovima ulazak u talijanske luke.

"Samo želim reći Meloni i Salviniju: 'Gadovi! Kako ste mogli?'" rekao je Saviano u televizijskoj emisiji.

Meloni je zatim pokrenula pravni postupak protiv njega, a tužio ga je i Salvini, čije će se posebno suđenje odvijati u petak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 SIGURNOST I DOSTOJANSTVO Prije 16 godina u Hrvatskoj je prvi put priznato pravo na azil: Gdje smo danas u ''tvrđavi Europi'' i jesmo li zaboravili ljudima biti ljudi?

PEN International, organizacija koja brani slobodu govora, poslao je otvoreno pismo Meloni prošlog tjedna pozivajući je da povuče tužbe.

"Nastaviti s tužbom protiv njega poslalo bi zastrašujuću poruku svim novinarima i piscima u zemlji, koji se možda više neće usuditi progovoriti zbog straha od odmazde", stoji u pismu.

Meloni zastupa odvjetnik Andrea Delmastro, kojeg je nedavno postavila za zamjenika ministra pravosuđa.

Saviano je rekao da je tužen za klevetu nekoliko desetaka puta, no samo su Melonina i Salvinijeva tužba završile na sudu.

Autor, koji je pod policijskom zaštitom otkako je objavio "Gomorru" zbog prijetnji mafije, rekao je da je riječ o taktici "zastrašiti jednog kako bi se zastrašila stotina".

Pasivnost i nedjelovanje

Melonina je vlada nekoliko tjedana nakon formiranja pokazala da će provoditi strogu politiku prema migrantima, tako da je prije dva tjedna spasilačkim brodovima zabranila ulazak u talijanske luke, što je izazvalo spor s Francuskom, koja je prihvatila jedan od brodova.

"Ova krajnje desna vlada treba neprijatelje koji ispunjavaju dva kriterija: da nemaju glasa (poput migranata) ili da su veoma dobro poznati tako da kazna može služiti kao primjer [drugima]", rekao je Saviano za AFP.

Novinarima će još teže biti izvještavati o onome što se događa ili izraziti svoje mišljenje ako bude postojala mogućnost da će na sudu morati braniti svoju slobodu izražavanja ili da će završiti na sudu zbog kritika vlasti i njihovih nehumanih politika, dodao je Saviano.

Pročitajte i ovo Talijanska premijerka Giorgia Meloni Giorgia Meloni Prva talijanska premijerka traži da joj se obraćaju u muškom rodu, stigle kritike: "U njenoj politici nema priznanja žena, ni na riječima ni na djelima"

Gotovo 9500 tužbi protiv novinara za klevetu podignuto je u Italiji 2017., zadnjoj godini za koju postoje podaci Nacionalnog instituta za statistiku.

Šezdeset posto ih je odbačeno, a 6,6 posto je završilo na sudu.

Kleveta u medijima u Italiji je kažnjiva sa zatvorskim kaznama od šest mjeseci do tri godine.

No talijanski ustavni sud je 2020. i 2021. pozvao zastupnike u talijanskom parlamentu da promijene zakon rekavši da je zatvorska kazna za takve slučajeve neustavna i trebala bi biti korištena samo u slučajevima izvanredne ozbiljnosti.

Glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutierrez za AFP je rekao da se pasivnost i nedjelovanje vlade i parlamenta mogu protumačiti jedino kao suučesništvo s neprijateljima slobode medija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene