451354
451354
451354
451354
451354

NEVJEROJATNO Nema dovoljno međunarodne potpore za suđenje pripadnicima Islamske države

  • , 24.09.2016., 18:31
  • Autor:
  • komentara

Istražitelji Suda za ratne zločine prikupljaju dokaze o operaciji Islamske države tijekom koje su oteli tisuće žena i tretirali ih kao seksualno roblje.

 
 
 
 
Masovni zločini nad jazidima (Foto: AFP)
Masovni zločini nad jazidima (Foto: AFP)

Sud za ratne zločine otvorio je slučaj seksualnih robinja Islamske države, a istražitelji prikupljaju dokaze kako bi pred sud doveli lidere ISIS-a zbog zločina protiv čovječnosti, međutim nema dovoljno međunarodne potpore da bi se zatvorenike dovelo na međunarodni sud, piše AP.

Dvije godine nakon pokolja Jazida u sjevernom Iraku, istražitelji i američki diplomati kažu da je Obama napravio malo u nastojanjima tužiteljstva za zločine nad Jazidima koje je državni tajnik SAD-a John Kerry nazvao genocidom.

Sadašnji i prijašnji službenici u State Departmentu kažu kako je njihov napor krajem 2014. da se navedeni događaj proglasi genocidom blokiralo ministarstvo obrane SAD-a te su onemogućili napore da se procesuira članove IS-a osumnjičene za ratne zločine.

Iako je SAD podržao ograničene napore da osigura dokaze zločina koji su počinjeni na području Islamske države, malo je opipljivih koraka prema tužbama. U posljednjim istragama AP je otkrio da su čak i na teritoriju oslobođenom od boraca ISIS-a, neosigurani deseci masovnih grobnica – a to je samo jedan od propusta u međunarodnoj potpori za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

'Tragedija je što ne idemo ondje i ne osiguravamo ona mjesta koja možemo, prikupljamo DNK dokaze', rekao je Stephen Rapp koji prošle godine odstupio s mjesta administracijskog ambasadora za ratne zločine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se