Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo Palestinca

Sućut palestinskog predsjednika koja je razljutila Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas razljutio je izraelske čelnike uputivši brzojav sućuti u kojemu počinitelja atentata na čelnika židovske ultradesnice naziva mučenikom, a izraelske vojnike terorističkom bandom.

Mahmud Abas je u nedjelju poslao sućut obitelji Muataza Hidžazija, 32-godišnjeg Palestinca kojeg je u četvrtak ubila izraelska policija označivši ga kao počinitelja atentata na Yehuda Glicka.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Potonji je čelnik izraelske ultranacionalističke desnice koja je trn u oku muslimana, jer traži pravo na molitvu na Platou džamija u istočnome Jeruzalemu.

Abas u poruci izražava svoj "bijes i osudu zločinačkog ubojstva Muataza Ibrahima Halila Hidžazija koje su počinile terorističke bande izraelske okupacijske vojske. Hidžazi je umro kao mučenik, braneći prava našeg naroda i svetih mjesta".

"Dok pokušavamo smiriti stanje, Abu Mazen (Mahmud Abas) šalje izraze sućuti zbog smrti čovjeka koji je htio počiniti gnusan zločin", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Istočnim Jeruzalemom, palestinskim dijelom grada koji je Izrael zauzeo i pripojio svom teritoriju, vlada napetost koju je prouzročio status Platoa džamija koji židovi zovu Gora hrama. Izraelci i Palestinci međusobno se optužuju za poticanje napetosti.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman misli da je Abasova poruka sućuti "patpora terorizmu, teroristima i ubojicama".

Izraelska ministrica pravosuđa Tzipi Livni zadužena za pregovore s Palestincima ocijenila je za državni radio da se palestinski čelnik "igra vatrom". "Ne možeš obilaziti svijetom i tvrditi da osuđuješ nasilje, a s druge strane slati poruke u kojima ga potičeš", rekla je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene