Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraća se ministar Radivojević

Stvoreni uvjeti za deblokadu rada vlade Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Federacije BiH povukao je odluku kojom je prihvatio bjanko ostavku federalnog vicepremijera Desnice Radivojevića, čime je, kako se čini, rad tamošnje vlade deblokiran.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u srijedu je povukao odluku kojom je ranije ove godine prihvatio ostavku dopredsjednika federalne vlade Desnice Radivojevića, čime su stvoreni uvjeti za deblokadu funkcioniranja izvršne vlasti u tom entitetu.

Radivojevićevu bjanko ostavku aktivirala je Stranka demokratske akcije (SDA), koju je on u lipnju odlučio napustiti i priključiti se Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi problemi za Budimira Predsjednika Federacije BiH ispitivali zbog pištolja bez dozvole Slika nije dostupna Uskoro će i na godišnji Nakon mjesec dana pritvora, premijer Federacije BiH vratio se na posao

>> Predsjednik HDZ-a BiH tvrdi da mu prijete

Takva Radivojevićeva odluka uslijedila je u trenutku kada je SDP raskinuo koaliciju sa SDA što je dodatno zakompliciralo međustranačke odnose i funkcioniranje vlasti jer je na jednoj strani bilo osam SDP-ovih ministara, a na drugoj osam iz bloka kojega čine SDA, Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" pa se Radivojevićev glas pokazao kao presudan za donošenje odluka natpolovičnom većinom glasova.

Kažnjavajući ga zbog prelaska u konkurentsku stranku, SDA je nakon toga Budimiru uputila pisanu Radivojevićevu ostavku koju je on kao i svi drugi ministri potpisao kada je imenovan na dužnost u entitetskoj vladi.

Cijeli slučaj je završio i na ustavnom sudu, no donesena je polovična presuda koja je konstatirala da bjanko ostavke ne pripadaju demokratskoj praksi, no nije naloženo i automatsko vraćanje Radivojevića na dužnost s koje je smijenjen.

"Potpuno svjestan otežanih okolnosti funkcioniranja vlade Federacije BiH od trenutka prihvaćanja ostavke ministra prostornog uređenja i dopremijera FBiH Desnice Radivojevića, a na temelju presude ustavnog suda FBiH i pismene zamolbe, donio sam odluku o vraćanju na dužnost Desnice Radivojevića, odnosno stavio van snage odluku o njegovom razrješenju", kazao je Budimir lokalnim medijima u BiH.

Pojasnio je kako je ovu odluku donio s nakanom omogućavanja rada vlade FBiH i sa željom da ona profunkcionira u interesu svih građana.

SDP u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. već mjesecima pokušava smijeniti ministre iz SDA, HSP i NSRzB, no u tome ne uspijeva jer nema Budimirovu potporu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene