Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazali joj organi

Umrla je studentica (23) koju je u autobusu silovala banda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentica medicine (23), žrtva brutalnog silovanja u autobusu u New Delhiju, umrla je od posljedica otkazivanja organa u singapurskoj bolnici. Silovanje je potaknulo nasilne i masovne prosvjede u Indiji.

"Sa žaljenjem objavljujemo da je pacijentica umrla u 4.45 ujutro, 29. prosinca. Uz nju su bili članovi njezine obitelji i predstavnici visokog indijskog povjerenstva", objavila je bolnica Mount Elizabeth u Singapuru.

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, no neki su je mediji nazivali "Amanat", što na jeziku urdu znači "blago", bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je 26. prosinca bila prebačena u Singapur. Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Slika nije dostupna Silovana sat vremena Indija: Na privatnoj ceremoniji kremirana žrtva silovanja


"Unatoč svim naporima osmero stručnjaka bolnice Elizabeth njezino se stanje pogoršalo zadnja dva dana. Otkazali su joj organi zbog teških ozljeda tijela i mozga", objavila je bolnica.

 

>> Djevojka pronađena mrtva nakon što ju je silovala banda

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

New Delhi, grad od 16 milijuna stanovnika, ima najvišu stopu seksualnih zločina među velikim indijskim gradovima s jednim silovanjem prijavljenim svakih 18 sati, prema policijskih podacima.


Komentatori strahuju da će smrt žrtve izazvati još silovitije prosvjede i nove sukobe s policijom.
Sociolozi ocjenjuju da su prosvjedi odraz dublje frustracije brojnih Indijaca nemarom i slabošću vlade u rješavanju društvenih i gospodarskih pitanja. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene