Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo proširanje?

Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u"

Stubb, novoizabrani finski predsjednik, naglasio je važnost mirnog pristupa i fokusiranja na članstvo u NATO-u, unatoč nedavnim izjavama Donalda Trumpa.

Izabrani finski predsjednik Alexander Stubb rekao je u ponedjeljak da bi Finska trebala ostati mirna i usredotočiti se na članstvo u NATO-u unatoč nedavnim izjavama o Sjevernoatlantskom savezu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump, favorit za republikansku kandidaturu za predsjedničke izbore u studenom, rekao je prošli tjedan da ne bi zaštitio članice NATO-a od mogućeg budućeg napada Rusije ako one ne budu dovoljno plaćale NATO-u.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Obratio se medijima Plenković o vojnom roku: "Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja"

"Američke predizborne kampanje jako se razlikuju od finskih izbora i retorika koju se koristi prilično je jača... Mislim da je u ovoj fazi najbolje ostati miran i fokusirati se na izgradnju našeg članstva u NATO-u", rekao je Stubb na konferenciji za novinare.

Finska izdvaja za obranu više od 2 posto BDP-a koliko su dogovorile države članice NATO-a, istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osoba u bolnici U SAD-u zabilježen slučaj kuge: Bolest može prijeći s životinje na čovjeka na više načina

Stubb je u nedjelju tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima i preuzet će dužnost 1. ožujka.

Povećanje ulaganja u obranu?

Nedavne izjave američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o NATO-u trebale bi biti poziv na buđenje za države članice NATO-a koje ne ulažu mnogo u obranu, rekla je u ponedjeljak estonska premijerka Kaja Kallas.

"Mislim da je ono što je predsjednički kandidat u Americi rekao također nešto što bi možda trebalo probuditi neke od saveznika koji ne čine baš tako mnogo", rekla je Kallas na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Pročitajte i ovo Iron Beam Iron Beam VIDEO Izrael predstavio futuristički sustav obrane: Posljednji dio slagalice je testiran i spreman za uporabu

Metsola je naglasila da bi Europska unija trebala više trošiti za obranu.

Dodala je da bi Europska unija trebala poslati jasan signal, "neovisno o tome tko će voditi iduću američku administraciju,... da smo dovoljno snažni da možemo braniti jedni druge i da svaka izjava te vrste mora biti shvaćena s opasnošću koja je prati, ali i s odlučnošću s naše strane da moramo učiniti više".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene