Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA upozorava

GODZILA EL NINO 'Čekaju nas poplave, odroni i porast zločina povezanih s gladi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
El Niño utječe na zagrijavanje mora na dijelu oko ekvatora što potom utječe na vremenske prilike diljem planeta Zemlje.

Američki meteorolozi upozoravaju na jačanje El Niña koji bi mogao postati drugi najjači val zatopljenja od početka mjerenja temperatura. Nacionalni ured za oceanografiju i atmosferu SAD-a zabilježio je neobične promjene temperature Pacifičkog oceana u posljednja tri mjeseca. El Niño utječe na zagrijavanje mora na dijelu oko ekvatora što potom utječe na vremenske prilike diljem planeta Zemlje.

Pročitajte i ovo Toplinski valovi tijekom proljeća - 4 Gotovo 40 stupnjeva Ove dvije europske države gore, vrućine bi mogle oboriti povijesni toplinski rekord: "Nikada nismo osjetili ovakvo što u travnju" Drvo je prvo, ilustracija Svako drvo je važno Zagreb je drugi najzeleniji europski glavni grad: "Možemo prepoloviti broj smrtnih stradanja tijekom najvećih toplinskih valova"

'Ovo čemu svjedočimo je potencijalni 'Godzila El Niño'. Ukoliko temperature mora nastave rasti uskoro bi mogli svjedočiti sve većem broju poplava, odrona kao i porast zločina povezanih s gladi', rekao je Bill Patzert, NASA-in klimatolog.

Dolaze suše i poplave: Poremetit će se globalno tržište, cijene hrane će rasti

Mike Halpert, NOAA-in stručnjak napominje da bi ovogodišnji El Niño, svojom moći i posljedicama mogao nadmašiti one rekordne periode iz 1997.-1998., 1982.-1983. i 1972.-1973.

'Posljednji El Niño započeo je 1997. godine, a uzrokovao je drugo po redu najtoplije razdoblje na planeti od početka mjerenja temperatura, odnosno od 1895. Posljedica njegova zagrijavanja bile su ekstremno visoke temperature i razorne poplave, ledene oluje i tornada koja su harala od Californije do Floride. Ono što slijedi zasigurno spada u jedan od tri ili četiri najjače klimatske promjene', kazao je Halpert.

El Niño obično sa sobom nosi teške zime, mnogo kiše i snijega. Mnogi se nadaju da će one pomoći bnoviti i natopiti zemlju koja je poprilično isušena nakon velikih valova topline kojima svjedočimo već nekoliko godina, piše Huffington post.

Kevin Werner, voditelj ureda klimatskih usluga zapadne regije, napominje da bi ove zime moglo pasti i do tri puta više snijega i kiše od količine koja padne kroz cijelu godinu.

'Jedna kišna zima neće nadoknaditi štetu koju su prouzročile višeljetne suše. Ne postoji plan niti garancija da će se nešto dogoditi ili neće. Posljednjih nekoliko El Niña nisu donijeli dovoljno kiše, toliko potrebne Zemlji', dodaje Halpert

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene