Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očevici ostali u šoku

Strava u Teslinoj tvornici, robot napao inženjera: "Zario mu je metalne kandže u leđa i ruku, krvi je bilo posvuda"

Teslin robot - 1
Teslin robot - 1 Afp
Aktualno Galerija Teslin robot - 1 Teslin robot - 1 Foto: Afp Teslin robot - 3 Teslin robot - 3 Foto: Afp Teslin robot - 2 Teslin robot - 2 Foto: Afp +0 Teslin robot - 4 Galerija 1/4 >>
Nesvakidašnji događaj, tijekom kojeg je robot u kvaru napao inženjera u Teslinoj tvornici, otkriven je kad je objavljen izvještaj o ozljedama na radu.

Teslinog inženjera napao je robot koji je bio u kvaru u tvornici Giga Texas u blizini Austina čiji je vlasnik južnoafrički milijarder Elon Musk. Dva djelatnika užasnuto su gledala kako je njihov kolega napadnut strojem dizajniranim za hvatanje i pomicanje svježe izlivenih aluminijskih dijelova automobila.

Nesvakidašnji događaj zbio se 10. studenog 2021., a otkriven je kad je objavljen izvještaj o ozljedama na radu za spomenutu godinu koje tvrtke inače podnose okružnim i saveznim regulatorima kako bi ostvarile porezne olakšice.

Teslin robot - 1 Teslin robot - 4 (Foto: Afp)

Robot je prikliještio čovjeka, koji je tada u blizini programirao softver za dva onesposobljena Teslina robota, prije nego što je zario svoje metalne kandže u leđa i ruku radnika, ostavljajući 'krvavi trag' duž poda u tvornici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika

"Dok se Teslin inženjer sav u krvi pokušavao osloboditi iz stiska robota za sklapanje, drugi je radnik pritisnuo tipku 'stop' za hitne slučajeve kako bi zaustavio napad. Nakon što se oslobodio, inženjer je pao niz žlijeb dizajniran za skupljanje otpadnog aluminija, ostavljajući krvavi trag za sobom', ispričali su djelatnici koji su svjedočili nemilom događaju, piše Daily Mail.

Iako Tesla u teksaškoj tvornici 2021. ili 2022. regulatorima nije prijavila nikakve druge ozljede povezane s robotima, incident se dogodio tijekom godina u kojima se upozoravalo na povećanu zabrinutosti zbog rizika od automatiziranih robota na radnom mjestu.

Teslin robot - 1 Teslin robot - 2 (Foto: Afp)

U spomenutom Teslinom izvješću o ozljedi navodi se i kako ozlijeđeni inženjer nije tražio izostanak s posla.

Pročitajte i ovo Francuski vatrogasci Stravično Šokantno otkriće: Vatrogasci nakon gašenja požara u torbi pronašli tijelo bebe

No, jedna odvjetnica koja zastupa ugovorne radnike Tesle Giga Texas rekla je da se broj ozljeda zadobivenih u tvornici premalo prijavljuje.

Teslin robot - 1 Teslin robot - 3 (Foto: Afp)

"Ovo nedovoljno prijavljivanje čak je uključivalo i smrt građevinskog radnika 28. rujna 2021., koji je bio angažiran da pomogne u izgradnji same tvornice. Preporučam da to izvješće pročitate s rezervom", rekla je odvjetnica Hannah Alexander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neugodan početak dana Potres razbudio Dalmaciju: "Bilo je poput eksplozije, zvučalo je kao oluja"

Taj građevinski radnik, Antelmo Ramírez, umro je od toplinskog udara dok je pomagao u izgradnji tvornice Giga Texas, prema izvješću medicinskog istražitelja okruga Travis.

Dodaje se i kako su kalifornijski istražitelji Uprave za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) otkrili da je tvrtka Tesla izostavila 36 ozljeda u svojim izvješćima samo u 2018. godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene