Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na zabranu minareta

Strah za vjerske slobode u Europskoj uniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija izrazila je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke švicarskih birača o zabrani gradnje novih minareta koja bi mogla biti protumačena kao stigmatizacija islama ali, dok većina Europljana izražava zabrinutost, krajnja desnica pozdravlja švicarsku odluku.

Vatikan je ponedjeljak slijedio primjer švicarskih biskupa koji su izrazili strahovanje za vjerske slobode nakon što su Švicarci u nedjelju s 57 posto glasova glasali za prijedlog desničarske Narodne stranke i Federalne demokratske unije da se zabrani gradnja novih minareta. Protiv referenduma izjasnili su se i švicarski parlament i savezna vlada, a Vatikan je, kako prenosi agencija Ansa, ocijenio da je Švicarska time nanijela 'težak udarac slobodi vjeroispovijesti'. 'Prirodno, vidimo tu odbojnost i pomalo posvemašnji strah, no jedan kršćanin morao bi to prevladati, čak i ako ne dobije sličan odgovor', s druge strane, rekao je Msgr. Antonio Maria Sveglio.

Pročitajte i ovo ANKETA Za koga ćete glasati na izborima nema čekanja Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..." Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije"

Švedsko predsjedništvo Europskom unijom drži 'iznenađujućim' ishod glasovanja i čudi se da se o tomu raspisuje referendum. 'Švicarci imaju odličan sustav narodnog izjašnjavanja, no ponekad se taj sustav može koristiti na loš način, kao u ovom slučaju', rekla je švedska ministrica zadužena za integraciju Nyamko Sabumi.

Wolfgang Bosbach, čelnik njemačke stranke (CDU) koju vodi kancelarka Angela Merkel ocijenio je da je ishod švicarskog referenduma ukazao na strah od islamizacije zemlje, koji postoji i u Njemačkoj te bi 'taj strah trebalo ozbiljno shvatiti'.

Francuski ministar za imigracije Eric Besson rekao je u Bruxellesu kako nije 'dobro 'što se svijetu pruža uvjerenje da se (u Švicarskoj) stigmatizira jedna religija', a to je islam.

Belgijski tisak popratio je rezultate švicarskog referenduma naslovima 'glas straha' i ocijenio da bi slično izjašnjavanje u Belgiji vjerojatno dalo identičan rezultat. 'Za dnevni list La Libre Belgique, provedba referenduma znači da si Švicarska stvara neprijatelje u islamu. Belgijski list na flamanskom jeziku De Standaard ističe da je slična debata vođena i u Flandriji gdje krajnja desnica također 'želi zabraniti gradnju novih džamija, prenosi agencija AFP.

Nizozemska Stranka slobode čestitala je Švicarcima te želi zabraniti minarete u svojoj zemlji i pozvat će vladu da raspiše referendum', najavio je lider stranke PVV Geert Wilders, javlja dpa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene