Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi glavni tajnik

Stoltenberg kaže da je potreban snažan NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u srijedu preuzeo dužnost, izjavio je na svojoj prvoj konferenciji za novinare da će mu prioritet biti provedba odluka sa summita Saveza u Walesu, proglašavajući krizu u Ukrajini za glavnu opasnost za euro-atlantsku sigurnost.

"Odluke donesene u Walesu osigurat će da NATO bude spreman za budućnost. Moja odgovornost je provesti te odluke", rekao je Stoltenberg.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg Oglasio se NATO nakon kontroverzne Trumpove izjave: "Svaki napad na NATO bit će dočekan ujedinjenim i snažnim odgovorom"

On je u srijedu ujutro preuzeo dužnost, koju je do jučer obnašao Anders Fogh Rasmussen. Odmah nakon toga prvi put je predsjedavao Sjevernoatlantskim vijećem, tijelom koje čine veleposlanicci 28 zemalja članica.

NATO je na svom summitu 4. i 5. rujna u Newportu u Walesu usvojio Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji predviđa uspostavu snaga za brzo djelovanje koje se mogu vrlo brzo rasporediti na teritoriju zemalja članica u slučaju da im je ugrožena sigurnost.

Namjera te inicijative je pružiti sigurnost zemljama bivšeg sovjetskog bloka koje su se pridružile NATO-u posljednjih 15 godina, posebice Poljskoj i baltičkim državama Litvi, Latviji i Estoniji.

Stoltenberg preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a

"Najvažnija zadaća NATO- je zaštita i obrana naših država od napada. Članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora ostaje kamen temeljac našeg Saveza. Mi ćemo se držati naših obveza i braniti naše saveznike. Stoga, trebamo snažan NATO, snažan kao politički savez i snažan kao vojni savez", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da jutros na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća razgovarano o promijenjenom sigurnosnom okruženju.

"Na istoku, prekid vatre u Ukrajini predstavlja šansu, ali Rusija zadržava svoju sposobnost destabiliziranja Ukrajine. I Rusija krši međunarodno pravo", rekao je Stoltenberg.

Isto tako, dodao je, na jugu se širi nestabilost, gdje međunarodna koalicija koja uključuje i NATO poduzima odlučne korake protiv terorističke skupine Islamska država.

Kao svoja tri glavna prioriteta je istaknuo - očuvanje snažnog NATO-a, osiguranje stabilnog susjedstva kroz suradnju s partnerima i čuvanje čvrstih veza između Europe i Sjeverne Amerike.

Glavnim izazovom za euro-atlantsku sigurnost smatra krizu u Ukrajini, izazvanu ruskom vojnom intervencijom.

"Na summitu smo jasno rekli naše stajalište. NATO ne traži sukob s Rusijom, ali ne možemo i nećemo raditi kompromise oko načela na kojima počiva naš Savez i sigurnost Europe i sjeverene Amerike. Mi ćemo i dalje podupirati neovisnu, suverenu i stabilnu Ukrajinu. Svaka europska država mora imati slobodu da sama odluči o svojoj sudbini. Treba nam jasna promjena u ruskom djelovanju. Promjena koja će dokazati da poštuje međunarodno pravo", rekao je Stoltenberg. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene