Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg preuzeo je u srijedu dužnost koju je u proteklih više od pet godina obnašao Anders Fogh Rasmussen.

Norvežanin Stoltenberg je u srijedu ujutro ušao u svoj ured u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a tijekom dana predsjedavat će prvim sastankom Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica te održati prvu konferenciju za novinare.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg sastanak ministara obrane Prvi čovjek NATO-a poslao poruku Trumpu: "Ne bismo smjeli ostavljati prostora za nesporazum" Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg Oglasio se NATO nakon kontroverzne Trumpove izjave: "Svaki napad na NATO bit će dočekan ujedinjenim i snažnim odgovorom"

Stoltenberg na tom mjestu zamjenjuje bivšeg danskog premijera Rasmussena, kojemu je mandat istekao jučer, nakon pet godina i dva mjeseca koliko je bio glavni tajnik NATO-a.

Novi glavni tajnik NATO-a ima pred sobom 'ruski izazov': Hoće li ga uspjeti riješiti?

Jens Stoltenberg, 55-godišnji socijaldemokrat, u dva je navrata bio norveški premijer, od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013. godine. Sin je Hrvatskoj dobro poznatog Thorvalda Stoltenberga, nekadašnjeg norveškog ministra obrane i vanjskih poslova, koji je 1993. godine imenovan za posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju i za supredsjedatelja Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju.

Thorvald Stoltenberg je na mjestu posebnog izaslanika UN-a zamjenio bivšeg američkog tajnika Cyrusa Vancea te je umjesto njega nastavio posao zajedno s izaslanikom tadašnje Europske zajednice Davidom Owenom.

Jens Stoltenbeg, ekonomist po obrazovanju, za glavnog je tajnika imenovan u ožujku ove godine. U mladosti je bio pacifist i pripadao je pokretima koji su bili protiv NATO-a i Europske zajednice. Već 70-tih godina prosvjedovao je protiv američkog rata u Vijetnamu, ali je kasnije Norveška s njim na čelu kao premijerom sudjelovala u ratu u Afganistanu te u zračnim udarima protiv Gadafijeva režima u Libiji.

Tijekom svoje političke karijere razvio je dobre odnose s Rusijom, s kojom NATO zbog krize u Ukrajini ima najzategnutije odnose od završetka Hladnog rata. On je prvi glavni tajnik koji dolazi iz zemlje koja graniči s Rusijom. Stoltenberg je s ruskim čelnicima Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim zaključio sporazume o razgraničenju na moru i o ukidanju viza za lokalno stanovništvo s obje strane granice.

Prema norveškim medijima, za glavnog tajnika NATO-a predložila ga je njemačka kancelarka Angela Merkel, što je brzo podržao američki predsjednik Barack Obama. U kampanji za parlamentarne izbore prošle godine na svom Facebook profilu objavio je video klip snimljen kada je u lipnju 2013. godine, prerušen u vozača taksija, u uniformi i sa sunčanim naočalama nekoliko sati razvozio građane po Oslu.

Rekao je da je to učinio kako bi čuo i vidio što građani misle. Jedan ga je putnik prepoznao i upitao: "znači, postali ste vozač taksija, jeste li dali ostavku na mjesto premijera"? Jens Stoltenberg je oženjen i ima dvoje odrasle djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene