Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spojila ih Islamska država

Može li stoljetni rascjep konačno završiti? - Sada imaju zajedničkog neprijatelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ramadi je ujedno najveća pobjeda Islamske države od početka uništavanja Iraka. Prilikom osvajanja Ramadija ubijeno je oko 500 ljudi, među kojima velik broj civila.

Borci samoproglašene Islamske države u posljednje osvojenom glavnom gradu pokrajine Anbar, gradu Ramadiju, od vrata do vrata pretraživali su kuće u potrazi za policijom i provladinim borcima. Nakon 'krvavog pohoda' tijela usmrćenih bacali u Eufrat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvan kontrole Džihadisti objavili snimke samoubilačkih napada i masovnih pogubljenja Iračana Slika nije dostupna Život u kalifatu Nema glazbe ni Svjetskog prvenstva. Kazne su - razapinjanje i smaknuće

Ramadi je ujedno najveća pobjeda Islamske države od početka osvajanja Iraka. Prilikom osvajanja Ramadija ubijeno je oko 500 ljudi, među kojima velik broj civila.

Alarmantne fotografije: 'Stigli smo u vaš grad, odbrojavamo do nultog sata'

Na poziv premijera Haidera al-Abadiaj, stotine ljudi, pobornici politike iranskih Šijita i paravojne postrojbe, krenule su u vojnu bazu u blizini Ramadija, glavnog grada sunitske pokrajine Anbar kako i se pripremili za pokušaj preotimanja grada, kazale su vlasti Anbara.

Premijerova naredba, odnosno poziv, iznendadio je mnoge s obzirom na zabrinutost SAD-a koji smatra da bi prisutnost Šijita u pokrajini u kojoj većinsko stanovništvo pripada Sunitima mogao dovesti do plemenskog krvoprolića, prenosi AP.

Sve do sada, obranu Anbara vodila je iračka vojska na čijoj su se strani borili i pripadnici Sunitskih plemena kojima je al-Abadijeva šijitska vlada obećala pomoć u borbama, no to nikada nije ostvareno.

Šijitski borci nalaze se na prvoj crti obrane od napada Islamske države i na drugim bojištima sjeverno od Bagdada. Njih se često prozivalo i optuživalo za ubojstva, pljačke i paljenje sela u kojima žive Suniti. Te optužbe vođe Šijita nikada nisu potvrdile.

No sada imaju zajedničkog naprijatelja, Islamsku državu, čija je brutalnost gora od navodne šijitske nad Sunitima. Mnogi Suniti već su prihvatili Šijite u svojim redovima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Pao je irački grad Ramadi: 'Vojska bježi, grad je potpuno zauzet. Situacija je sve gora'

"Pozdravljamo sve skupine boraca uključujući i šijitske borce da nam se pridruže u borbi oslobođenja grada od okupatora", rekao je vođa sunitskog plemena Naeem al-Gauoud koji je sudjelovao u borbama u Ramadiju te kritizirao način provođenja obrane grada. Dodao je kako vojska nije bila spremna na obranu, odnosno da nisu bili spremni na toliko žestoke napade od strane boraca Islamske države.

Abu Ammar, stanovnik Anbara koji je u Ramadiju imao trgovinu, rekao je kako obranu nije primjetio. Kazao je da obrane Šijita od napada boraca islamske države nije bilo.

"Ukoliko šijitska vojska uđe u Ramadi učinit će isto što su učinili u Daeshu. U bilo kojem slučaju bit ćemo ubijeni. Za nas nema razlike između narodne šijitske vojske i boraca Islamske države. To su dva lica iste kovanice", rekao je Abu Ammar.

U posljednjem napadu Islamske države, prema službanim je brojkama stradalo 500 ljudi, no točan broj poginulih na ovim području nije poznat s obzirom da je veliki broj ljudi raseljen, a mnogi su stradali u prijašnjim borbama koje traju već nekoliko mjeseci.

Prema procjenama UN-a oko 114000 stanovnika Ramadija napustilo je grad i naselilo obližnja sela. Ulice Ramadija su prazne. Nekolicina luta napuštenim mjestom u potrazi za hranom i vodom.

Prema riječima očevidaca, borci Islamske države idu od vrata do vrata, provaljuju u kuće u potrazi za policijom i vođama provladinih plemena, osobito za pripadnicima plemena Al Bu Alwan koje je vlada držala u pritvoru. Nagađa se da traže saveznike za daljnje borbe i pohode u osvajanje ostalih gradova.

Iz Washingtona poručuju da su njihove snage i dalje na terenu te da će nastaviti tražiti i napadat borce Islamske države.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene