Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika bitka NATO-a i Rusije

Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
"Sigurno ne može veseliti činjenica da zapadni Balkan dolazi u središte međunarodne pozornosti. To je dokaz da se on nalazi u složenom geografskom i političkom položaju", navodi bivši diplomat Đukić.

Tijekom subotnjeg obraćanja u Bijeloj kući američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi ukidanje financijske pomoći Ukrajini moglo dovesti do krize u zemljama Balkana.

"Ako odemo, a Rusija izdrži njihov napad i pobijedi Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Što mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske?" upitao je.

Srećko Đukić, bivši diplomat, kaže za Blic da Bidenova izjava zaslužuje duboku i svestranu analizu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Supruga teško ozlijeđena U teškoj nesreći kod Slavonskog Broda poginuo nekadašnji ministrov pomoćnik

"Sigurno ne može veseliti činjenica da zapadni Balkan dolazi u središte međunarodne pozornosti i da se o tome uvelike govori ne samo u Americi nego i u cijelom svijetu, Rusiji, NATO-u, Ukrajini, o tome je govorio i Volodimir Zelenski. To je dokaz da se zapadni Balkan nalazi u složenom geografskom i političkom položaju", navodi Đukić te dodaje:

"Još je 2015. godine tadašnji državni tajnik John Kerry govorio da se Balkan nalazi na liniji vatre u odnosima SAD-a i Rusije. Kasnije su stizale izjave sa Zapada da je na zapadnom Balkanu primjetan maligni utjecaj Rusije. Praktički svake dvije-tri godine imamo slična upozorenja. Očigledno u regiji ima puno podvodnog kamenja, a mi to previđamo i vjerujemo da su mir i stabilnost nešto što nam je dano. Sigurno je da se nešto krupno događa oko nas".

Pročitajte i ovo Ilustracija Ministarstvo ima plan Nova zadaća za ljekarnike: Gotovo polovica lijekova na recept propada, najneuredniji su pacijenti koji boluju od tri bolesti

Dodao je da se u Ukrajini očito namjerno vodi rat iscrpljivanja.

"Pa tko dulje izdrži ljudski, materijalno, oružano, financijski. Hladni rat imali smo 45 godina, a ovaj vrući rat traje dvije godine pa ćemo vidjeti koliko tko će do kraja izdržati", naglasio je Đukić.

I srbijanski diplomat Zoran Milivojević smatra kako američki predsjednik ništa ne izjavljuje slučajno.

"Na Balkanu se vrte američki geostrateški interesi i ciljevi jer se Balkan nalazi u središtu prostora transatlantske zajednice i okružen je NATO savezom, ali i pod utjecajem Rusije i Kine. Zbog toga Zapad želi da se što prije zaokruži balkanska priča, i to još za vrijeme ove administracije i prije završetka rata u Ukrajini. To nije ništa novo, tako se Zapad ponašao i cijele prošle godine", analizira Milivojević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snježne radosti Hrvatska se probudila u debelim minusima, upaljen meteoalarm: Velika opasnost od hladnog vala

Dodaje da očigledno stvari na ukrajinskom frontu ne idu onako kako se očekuje na Zapadu.

"Ako Rusija pobijedi, to znači da Balkan ostaje enklava okružena NATO savezom i pod utjecajem Rusije i Kine. Tu prije svega mislim na Srbiju, koja ima 50 posto utjecaja na regiju, odnosno na BiH, Crnu Goru, Kosovo, pa i Sjevernu Makedoniju. Zato se u suštini može reći da je Biden iznio stav prema Srbiji", ocjenjuje Milivojević i kaže da Amerika i Zapad ostaju na poziciji koju su imali i prošle godine.

Pročitajte i ovo Mirovine - 1 Usklađivanje s plaćom Ponovo rastu mirovine, ali umirovljenici se neće usrećiti: "Divim se ljudima što mogu preživjeti s tim"

"Žele da se što prije riješi kosovsko pitanje i zatvori balkanska priča tako što bi praktički cijela regija ušla u transatlantsku zajednicu. To je jasan indikator zašto je Srbija pod velikim pritiskom Zapada, posebice zbog toga što se kraj rata u Ukrajini približava, a zemlja trpi velike posljedice u financijskom i ekonomskom smislu", naveo je Milivojević za Blic.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene