Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLJEDICE SU NEMINOVNE

Analiza Mislava Bage: Možemo li biti spokojni ili strahovati od ruske odmazde?

Aktualno Galerija Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 1 Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 2 Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 3 Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 4 Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mislav Bago: Sankcije Rusiji - 5 Galerija 1/6 >>
Hrvatska, kao ni ostatak svijeta, neće proći bez posljedica zbog rata u Ukrajini. Rusi najviše mogu kažnjavati plinom i naftom što se odražava na rast cijena svih proizvoda. Tu su još i rude, a ne treba zaboraviti da su u nekim proizvodima Rusi i Ukrajinci lideri u svijetu. Analizu mogućih posljedica napravio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Zbog rata u Ukrajini trebamo se zabrinuti zbog ovisnosti o ruskom, ali i ukrajinskom tržištu. Što se tiče hrane, Rusija i Ukrajina izvoze 25 posto svjetske pšenice. Tu je i 18 posto kukuruza, uglavnom iz Ukrajine, i 63 posto suncokretova ulja također uglavnom iz Ukrajine.

Ukrajina je zemlja s najviše poljoprivrednog zemljišta u Europi, a ove godine teško da će krenuti u sjetvu. Rusi su najveći proizvođači umjetnog gnojiva, čija je cijena porasla do 300 posto. Osim toga, 90 posto poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine putuje Crnim morem, sada zatvorenim za Ruse.

Svemu tome treba dodati cijenu energenata. Plin je porastao više od 100 posto, a nafta je skuplja nego što je bila ikada u posljednja dva desetljeća. Rusi posjeduju najveće rezerve plina, a drugi su po proizvodnji ugljena i najveći su izvoznik nafte.

Cijene energije odrazit će se na sve industrije, od kojih mnoge već osjećaju udar. Europska unija ovisi o ruskom plinu, a tri najugroženije zemlje su Mađarska, Njemačka i Hrvatska. EU svaki dan Rusiji za plin plati 700 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza iz Versaillesa Ivana Petrović o sastanku čelnika Europske unije: "Politička potpora Ukrajini je neupitna, ali ...''

Pročitajte i ovo Slavko Barić - 3 UMIROVLJENI GENERAL Barić o napadu na Mariupolj: ''To je brisanje. Kad rušite bolnice, zgrade i tvornice, želite onemogućiti povratak stanovništva''

Osim toga, ovisni smo i o prirodnim metalima iz Rusije. Primjerice, bez nikla nema proizvodnje pribora za jelo ili kovanica, a Rusi imaju 25 posto svjetskih zaliha. Isto tako, bez paladija nema automobila, a Rusi posjeduju do 30 posto tog minerala. Posjeduju i 10 posto svjetskih rezervi platine važne za automobile, nakit i elektroniku, devet posto svjetskih zaliha zlata i pet posto zaliha srebra.

Rusi najavljuju konfiskaciju stranih tvrtki, a najranjivija je banka UniCredit, iz koje najavljuju da će ruski udar ublažiti svojom prošlogodišnjim zaradom.

Posljedice rata osjećaju i Rusi, koji više ne piju Coca-Colu ni Starbucks kavu, a ne jedu ni hamburgere iz McDonald'sa. Zato na crnom tržištu hamburger možete kupiti i za nekoliko tisuća kuna. Svi koji drže do sebe napustili su Rusiju. Nema više mobitela sa Zapada, luksuzne robe, namještaja i automobila. Pitanje je tko će uopće ostati u Rusiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene