Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Što Nizozemci misle o Hrvatima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Roterdamu, Amsterdamu i Haagu potražili smo odgovore na pitanja kako Nizozemci doživljavaju Hrvatsku te kakva je perspektiva Hrvatima u toj zemlji?

Ivana Kovač u Nizozemsku je stigla nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju. U Rotterdamu studira klasičnu kompoziciju. Članstvom u Uniji, slika za hrvatske studente se promijenila.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

'Nakon dosta vremena, ulaskom Hrvatske u EU visina troškova se 'otopila', smanjila na pristupačan iznos.', rekla je studentica Ivana koja uz studij u Rotterdamu traži i posao.

Remek-djela ukradena iz muzeja u Rotterdamu vrijedna su stotine milijuna dolara!

'Tu kriza traje. Uopće nije idealno. Još uvijek Nizozemci dobivaju otkaze', dodala je Ivana.

Hrvati Nizozemsku često nisu smatrali prijateljskom zemljom. No je li baš tako?

'Većina Nizozemaca zna Hrvatsku preko plaža i odmora! Za njih je odmor važniji od debata koje se u Haagu vode o Hrvatskoj.', rekla je Jan Marinus Wiersma, nizozemska političarka.

Haag je Hrvatima poznat po sudu za ratne zločine ili sada zbog postupka oko tužbe za genocid. No Haag je više od toga. U njemu, osim premijera, senata i parlamenta stoluje i kraljevska obitelj.

Hrvati u Nizozemskoj optuženi za terorizam

S kolegama u Senatu kao i s nizozemskim premijerom, predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao je o Europskoj uniji i Nizozemskoj inicijativi, po kojoj bi se nacionalnim parlamentima dalo više prostora za sastavljanje vlastitih zakona.

'Individualnost politika dalo bi više kreativnosti, više rješenja u Europskoj uniji. A ono što se mora bi išlo na razinu Unije ujednačavati!', rekao je predsjednik Sabora, Josip Leko koji se nalazi u Nizozemskoj.

Za razliku od Haaga, Hrvati prema Amsterdamu nemaju predrasuda. To je grad koji je bez političkih institucija i glavno je turističko središte zemlje. Nizozemci vole reći kako Rotterdam zarađuje, Haag donosi zakone kako novac trošiti, a u Amsterdamu se troši.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene