441271
441271
441271
441271
441271

Što izlazak Velike Britanije iz EU znači za Hrvatsku?

  • , 24.06.2016., 08:15
  • Autor:
  • komentara

Velika Britanija napušta EU. Što će to značiti za Hrvatsku?

 
 
 
 
Što Brexit znači za Hrvatsku? (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Što Brexit znači za Hrvatsku? (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Britanci su na referedumu izglasali da žele napustiti Europsku uniju. Već jučer Dnevnik Nove TV provjerio je što bi izlazak Velike Britanije iz EU značio za Hrvatsku.

Britanci su gosti koji kada ljetuju u Hrvatskoj po danu potroše 122 eura, duplo više od ostatka gostiju. Ali Brexit bi to mogao promijeniti.

'Mislim da će njihova potrošačka moć pasti u određenoj mjeri no to sigurno neće utjecati na značajniji pad u potrošnji, odnosno broju dolazaka u Republiku Hrvatsku', rekao je za Dnevnik Nove TV Marko Babić iz HGK.

Broj Britanaca koji dolaze u Hrvatsku stalno raste, ali slabljenje funte to bi moglo promijeniti. Posljedice bi se mogle osjetiti i na hrvatskom gospodarstvu.

'Mi smo u laganom deficitu, međutim ništa strašno ni značajno što bi se moglo poremetiti eventualnim izlaskom', naglasio je Babić.

Gospodarstva koja bi mogla osjetiti veće posljedice su ona velikih zemalja kao što su Njemačka i Francuska.

Predviđa se rast kamatnih stopa vezanih uz euribor. 'Cijelo naše gospodarstvo je vezano i financiranje na te osnovne kamatne stope koje su sada na povijesno niskoj razini i takvi poremećaji kao što je izlazak jedne velike i važne ekonomije iz sustava zajedničkoga tržišta bi moglo imati snažne utjecaje i poremećaji bi se osjetili dalekosežni na naše marginalno i periferno tržište', objasnio nam je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se