Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan izum

Stiže spas za tisuće prerano rođene djece: Pravu revoluciju mogla bi izazvati umjetna maternica

Aktualno Galerija Umjetna maternica, ilustracija - 2 Umjetna maternica, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna maternica, ilustracija - 3 Umjetna maternica, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna maternica, ilustracija - 4 Umjetna maternica, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna maternica, ilustracija - 5 Umjetna maternica, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Umjetna maternica, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Pravu revoluciju mogla bi izazvati umjetna maternica i spasiti - tisuće prerano rođene djece. Izumili su je znanstvenici u Barceloni.

Fetus janjeta u umjetnoj je maternici preživio dvanaest dana. To je tek početak testiranja umjetne maternice koja bi za prerano rođenu djecu trebala stvoriti iste uvjete kao prava.

"Pokušavamo razviti sustav koji nam omogućava da fetus držimo izvan majke, ali još uvijek u fetalnim uvjetima: da nastavlja disati kroz pupkovinu, da ga ne tjeramo da diše kroz pluća koja još nisu do kraja razvijena, da ga hranimo kroz pupkovinu, da živi okružen tekućinom na stalnoj temperaturi", rekao je dr. Eduard Gratacos, voditelj projekta.

Njihov prototip umjetne posteljice stvara zaštitno okruženje s prozirnim spremnikom unutar kojeg se pluća, crijeva i mozak mogu nastaviti razvijati. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Susjed iz pakla, ilustracija - 2 Horor u Trnskom Psihički bolesni stanar već 20 godina uništava zgradu i ugrožava susjede: Bespomoćni su i očajni, a institucije im ne pomažu

Bebe rođene nakon šest mjeseci trudnoće ili manje, nedonoščad su s visokim rizikom od smrti i invaliditeta. U 2019. umrlo je oko 900 tisuća takvih beba. Zato bi izum umjetne maternice mogao biti revolucionaran.

Prije nego što na red dođe ispitivanje na ljudima, planiraju i testiranje na fetusima svinja.

Sam proces vrlo je složen.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Strah od širenja Zbog afričke svinjske kuge pate i proizvođači čije svinje su zdrave: "Rješenje bi bilo da se nađe bar jedna klaonica"

Pročitajte i ovo APN krediti za stan, ilustracija - 5 Bitka za krov nad glavom Je li odzvonilo APN-u? Subvencionirani krediti pomogli su mnogima, ali i digli cijene nekretnina

"Dakle, trebate izvaditi bebu kako biste spojili pupčanu vrpcu kako bi bebina krv mogla proći kroz umjetni sustav koji osigurava kisik. To je kao izvantjelesna cirkulacija", rekao je dr. Eduard Gratacos, voditelj projekta. 

Sličan se projekt provodi i u Philadephiji. Tamošnji znanstvenici uspjeli su fetuse životinja održati na životu 28 dana. Iako su rezultati i američkog i španjolskog tima pozitivni, klinička ispitivanja trajat će još godinama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene