Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenio mišljenje

Stephen Hawking pridružio se akademskom bojkotu Izraela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čuveni britanski teoretski fizičar Stephen Hawking odustao je od dolaska na Predsjedničku konferenciju pod pokroviteljstvom predsednika Izraela Shimona Peresa, u znak protesta zbog odnosa prema Palestincima.

Peta Predsjednička konferencija pod nazivom 'Suočavanje s budućnošću', odrzati će se u lipnju, u Izraelu i u njenom radu sudjelovati će najviši svjetski lideri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najistaknutija ličnost Posljednji čin darivanja Shimona Peresa Slika nije dostupna Odlazi Peres Knesset bira novog izraelskog predsjednika

>>  Hawking: Kad sam imao 12, kladili su se da neću postići ništa u životu

Hawking nije htio svoju odluku o povlačenju s tog skupa objaviti javno, već je napisao pismo Peresu, u kojem je odlučio 'poštivati bojkot, zasnovan na poznavanju Palestine i jednoglasnog savjeta svojih akademskih kontakata tamo', piše Guardian.

Hawkingovo sudjelovanje najavljeno je početkom travnja i od tada je primio poruke iz Velike Britanije i inozemstva u kojima je apelirano da otkaže sudjelovanje, kao dio podrške akademskog i globalnog bojkota. Hawking je odlučio poslušati savjet svojih palestinskih kolega i ne pojaviti se na konferenciji u Jeruzalemu.

Hawking predvodi odsjek za praktičnu matematiku i fiziku na Sveučilištu Cambridge. Boluje od amiotrofične lateralne skleroze, bolesti koje je onemogućila kretanje njegovog čitavog tijela, ali nije utjecala na njegove mentalne sposobnosti.

U Izraelu je Hawking posljednji put bio 2006. godine, kad ga je pozvalo britansko veleposlanstvo u obilazak Izraela i palestinskog područja te sastanak s lokalnim znanstvenicima. Tad se Hawking veselio odlasku u Izrael. Danas više očito nema takvo mišljenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene