Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Ne ograničimo li emisiju stakleničkih plinova čeka nas najgori scenarij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika, izjavili su znastvenici nakon proučavanja 50.000 vrsta diljem svijeta.

Znanstvenici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padalina.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su znanstvenici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

>> Stručnjaci dokazali: Oceani usporavaju globalno zagrijavanje!

'Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke', rekla je Rachel Warren sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, znanstvenici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene