Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRE RIJEČI

SRPSKI DRŽAVNI VRH O HRVATSKOJ BLOKADI "U Hrvatskoj se nadmeću tko će više naštetiti Srbiji ili je uvrijediti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Aleksandar Vučić jučer je naprasno otišao iz Bruxellesa zato što je Hrvatska blokirala poglavlje 26 u pregovorima Srbije s EU-om.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je u razgovoru za tamošnju državnu televiziju kako u Hrvatskoj postoji antisrpska atmosfera te da ni nova hrvatska Vlada nije promijenila odnos prema Srbiji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade

Naveo je i kako je premijer Aleksandar Vučić do kasno u noć bio u kontaktu s važnim dužnosnicima EU-a. Istaknuo je da je osim Hrvatske, koja je blokirala otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje, i Bugarska bila u određenoj mjeri rezervirana. Dačić je ukazao i na to da je, kako je ustvrdio, u Hrvatskoj problem čokoladica koja dolazi iz Srbije te da je to zemlja u kojoj se obnavlja fašistička ustaška ideologija.

"Ne mogu vjerovati da moćna Europska unija ne može utjecati na to hoće li jedna Bugarska ili Hrvatska dati ili neće dati suglasnost za određena poglavlja. Ako je to Europska unija, onda mislim da smo mnogo izgubili na kriterijima", rekao je Dačić i poručio: "Srbija ima svoj put prema EU-u, ali neće nikome dozvoliti da je ponižava i vrijeđa".

Podsjetio je i da je premijer Vučić s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović potpisao dokument o zajedničkom radu u budućnosti, koji će biti u interesu manjina i u Hrvatskoj i u Srbiji, prenosi RTS.

Podsjetimo, jučer je Vučić otišao iz Bruxellesa poručivši da mu je dosta hrvatskog iživljavanja. Za danas u 18 sati najavio je konferenciju za novinare u povodu otvaranja novih poglavlja u pregovorima EU-a i Srbije, a očekuje se da će komentirati i navodnu hrvatsku opstrukciju odnosno blokadu poglavlja 26. 

"Očekivali smo podršku i odobravanje svih zemalja članica EU-a, makar za one zahtjeve koji su bili jednaki za sve, kada već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom i koji nisu bili dio kroz koji su prolazili ostali kandidati, danas članovi Unije. Ako 27 zemalja nema primjedbi i zdušno podržava otvaranje i 26. poglavlja, vrijedi li jedna članica uistinu ocjene preostalih 27?", upitao se danas srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

Dodao je kako se u Hrvatskoj nadmeću tko će više naštetiti Srbiji ili je uvrijediti. Po njegovim riječima, veličaju se simboli pod kojima su u NDH ubijani Srbi, Romi i Židovi, predsjednica Hrvatske se ispričava roditeljima zato što je ne znajući u paketićima djeci poklonila i čokoladu proizvedenu u Srbiji...

"Vrhunac, jučer Hrvatska ometa put Srbije prema EU-u zbog neriješenih bilateralnih problema. Tako se ne surađuje, ne gradi, već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše djece razgovaramo, surađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i vjerskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, njima posebno, zato što želimo najbolje odnose", zaključio je Nikolić, prenosi RTS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene