Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpski jack pot

Srpska diplomacija super 'odigrala', Europa ih nagrađuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće ministara vanjskih poslova EU oduševljeno je dogovorom sa Srbijom i njihovim popuštanjem oko rezolucije s Kosovom te im, izgleda, slijedi nagrada.

Naime, cijelu situaciju gledaju kao primjer uspješne europske diplomacije pa će se na sastanku za dva dana raspravljati o prihvaćanju zahtjeva za članstvo Srbije koje je na pauzi od prosinca 2009.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni"

'Nekoliko europskih vlada smatra kako bi trebalo nagraditi spremnost srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na razgovore s Kosovom', kazao je belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere ističući kako je to primjer za veliki europski uspjeh, prenosi Deutsche Welle.

>> Tadić: Srbija želi kompromis s EU o Kosovu

Podnošenje zahtjeva za članstvo prvi je korak stjecanja statusa kandidata. Nakon što je Srbija predala zahtjev, članice Unije moraju se dogovoriti da se Europskoj komisiji da mandat za početak izrade mišljenja. To traje oko godinu dana i na temelju tog dokumenta članice donose odluku o dodjeli statusa kandidata.

Njemačka je prošloga tjedna povukla svoje rezerve oko toga da se srbijanski zahtjev za članstvo proslijedi komisiji. Ostao je samo još pristanak Nizozemske koja još nema vladu. Međutim belgijski ministar je istaknuo kako je razgovarao sa svim europskim kolegama. 'Stavljanje Srbije na dnevni red sastanka u listopadu ima za cilj da se oko tog pitanja postigne i vrlo jasna odluka', zaključio je predjednik Vijeća ministara vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene