Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbinu 34 godine zatvora za zločine u Foči

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine proglasio je bosanskog Srbina Gojka Jankovića krivim za zločine protiv čovječnosti te ga je osudio na rekordnih 34 godine zatvora za zločine počinjene u Foči tijekom rata u BiH.

Janković, bivši pripadnik vojske bosanskih Srba, proglašen je krivim za ubojstva, mučenja i silovanja počinjena na području Foče u istočnoj Bosni tijekom 1992. i 1993. kada je masovnim progonima bilo izloženo nesrpsko stanovništvo tog dijela BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbo djevojčicu do smrti Policija primila stravičan poziv: "Ubio sam svoju sedmogodišnju kćer" Nenad Periš unosi lijes s tijelom svog sina u crkvu gdje će biti ispraćaj - 10 Slučaj koji nas je potresao Prije točno godinu dana regiju je ujedinila ljubav jednog oca: Kronologija nestanka Mateja Periša, koji je stradao u Beogradu

Tijekom zaključenja glavne rasprave, tužiteljstvo je za Jankovića zatražilo kaznu od 30 godina zatvora a obrana oslobađajuću presudu.

Sudsko vijeće procijenilo je, međutim, kako su zločini u kojima je sudjelovao Janković takve prirode da zaslužuju kaznu veću od one koju je predložio tužitelj.

Ova kazna ujedno je najveća koju je Sud BiH do sada izrekao nekom od optuženih za ratne zločine.

Optužnicu protiv Jankovića prvobitno je podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je naknadno ovaj predmet ustupio bosanskohetrcegovačkom pravosuđu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene