Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se potvrda parlamenta

Srbijanska vlada prihvatila sporazum iz Bruxellesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska vlada na izvanrednoj je sjednici prihvatila sporazum o načelima koji reguliraju normalizaciju odnosa s Prištinom, postignut prošlog tjedna u Bruxellesu, a premijer Ivica Dačić o vladinoj je odluci već izvijestio visoku predstavnicu EU Catherine Ashton.

Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama vlade poduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti radi primjene sporazuma, kao i da nastave primjenu već postignutih dogovora i sporazuma s predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu, navedeno je u priopćenju vladinog ureda za suradnju s medijima.

Suglasnost vlade na parafirani tekst sporazuma je prvi korak, a sljedeći je sjednica državnog parlamenta. Zastupnici Skupštine Srbije trebali bi u srijedu ili najkasnije u četvrtak razmotriti i ratificirati sporazum iz Bruxellesa, ali se ne očekuje jednoglasna odluka.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić KURTI I VUČIĆ Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom Slika nije dostupna Pozdravio dogovor Rasmussen: Nato će jamčiti sigurnost diljem Kosova

>> VIDEO Na meti građana: 'Dačiću, spavaš li mirno?'

Sporazum su jučer poduprle sve stranke vladajuće koalicije, a do sada mu se od parlamentarnih stranaka najoštrije usprotivila Demokratska stranka Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice, koji je i jedan od najvećih euroskeptika na političkoj sceni Srbije.

Čeka se datum početka pregovora

Premijer Dačić je naglasio da će vlada biti prva koja će donijeti odluku o sporazumu, jer ona vodi vanjsku i unutarnju politiku zemlje. 'Ako vlada prihvati sporazum, očekujem da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji', rekao je u nedjelju premijer Dačić, a ista očekivanja ima i vicepremijer Aleksandar Vučić.

'Bila bi katastrofa za EU da Srbija ne dobije datum. Očekujem da Srbija dobije datum, ali ne mislim da je u dobivanju datuma rješenje naših problema', rekao je Vučić u nedjelju navečer u intervjuu za RTS. I premijer Dačić i vicepremijer Vučić su ponovili da briselski dogovor ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova i da je u datim okolnostima to najviše što se moglo učiniti.

Današnja izvanredna sjednica vlade nije bila otvorena za javnost, niti je bila predviđena tiskovna konferencija, a vladinu je odluku priopćio ured za medije. Istodobno, danas zasjeda i Vijeće ministara Europske unije, a Beograd očekuje da će na toj sjednici biti donesena odluka o dodjeljivanju datuma za početak pregovora Srbije o pridruživanju EU.

Srbi sa sjevera Kosova najavili su danas organiziranje velikog prosvjednog skupa najavljenog kao svesrpski sabor protiv dogovora iz Bruxellesa, na kojemu se očekuje odbacivanje svih točaka sporazuma. Za utorak je najavljeno formiranje skupštine Srba sjevernog Kosova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene