Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbi poručili

'Od sutra se više ne bavimo ovim pitanjem, gradit ćemo dobre odnose s Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska Vlada donijela je odluku o otvaranju granice za hrvatsku robu.

'Gradite najbolje moguće odnose sa Republikom Hrvatskom i sa svim ostalim našim susjedima i istrpjet ćemo i uvrijede. Mi smo pravili također greške, nekada smo na njihove uvrede odgovarali prejako i to nam se ne smije događati u budućnosti jer mi čuvajući i njih, čuvajući naše susjede čuvamo i sebe, čuvamo svoj dignitet, svoj ponos i pravo na pomoć i podršku drugih', poručio je Vučič svojim ministrima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

21:19 - 'Srbija je na dobrom, na pravom putu. Veoma komplicirana situacija je završila tako da je Srbija zaštitila svoje nacionalne interese i brine o ekonomiji svoje zemlje', poručuje Dačić.

21:17 - 'Ukidanje jednostranih mjere Hrvatske na državnoj granici prema Srbiji predstavlja značajan uspjeh Vlade Srbije, ali i poraz neodgovorne politike Zorana Milanovića', kritičan je bio Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije.

21:13 - 'Od sutra se više ovim pitanjem ne bavimo i gradit ćemo dobre odnose sa svim susjedima', poručuje predsjednik srbijanske Vlade Aleksanadr Vučić. Zatražio je od svojih ministara da grade dobre odnose s Hrvatskom.

21:12 - 'Regionalna stabilnost za nas je od prioritetnog značaja i molim vas da ni jednom riječju ne pokažemo slavodobitnost i ne ponizimo one koji su donijeli ovakve mjere, već da ih tretiramo kao prijatelje i susjede, da ne sudjelujemo u nikakvim izbornim kampanjama već da se posvetimo ekonomskom napretku naše zemlje. Hrvatskim privrednicima poručujemo da su dobrodošli u našoj zemlji. S Hrvatskom želimo najbolje odnose i želimo takve odnose izgraditi', rekao je Vučić.

21:08 - Vučič kaže da ukidanje mjera s hrvatske strane smatra pobjedom Srbije. 'Pozdravljam tu odluku bez obzira što je stvarni razlog donošenje takve odluke', rekao je Vučić. Predložio je da se donese odluka o ukidanu mjera protiv Hrvatske.

'Pokazujemo da ni jedne sekunde nismo željeli nikakve sukobe, naša ideja je da ekonomski napredujemo', rekao je.

21:05 - Na otvorenom dijelu sjednice srbijanska Vlada raspravlja o mjerama koje je poduzela protiv Hrvatske.

20:53 - Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da će na sastanku srbijanske Vlade večeras u 21 sat biti donesena odluka o otvaranju granice za hrvatsku robu.

Podsjetimo, nakon što je Srbija uvela mjere protiv Hrvatske, hrvatska Vlada odlučila je uzvratiti protumjerama koje su obuhvaćale zabranu prelaska hrvatskih graničnih prijelaza vozilima srpskih registarskih oznakama.Taj je potez nanosio veliku gospodarsku štetu objema stranama. Samo je hrvatsko gospodarstvo pri tom gubilo dnevno više od milijun eura.

'Tu ćemo mjeru zadržati dok se ne dogodi situacija zbog koje je do nje došlo'

Uzajamno 'poduzimanje mjera' dviju Vlada dogodilo se nakon što je iz Srbije veliki val izbjeglica preusmjeravan prema hrvatskoj granici, dok je hrvatska Vlada tražila od Srbije da dio izbjeglica upućuje prema mađarskoj granici, budući da i Hrvatska izbjeglice prevozi u tu zemlju.

Tisuće izbjeglica koje Srbi uglavnom noću preusmjeravaju u Hrvatsku smještaju se u Opatovac, a nakon što im se ondje pruži potrebna pomoć, vlakovima i autobusima ih se prevozi prema mađarskoj granici.

Nakon što se dio izbjeglica počeo preusmjeravati na granični prijelaz Horgoš na mađarsko srpskoj granici, Hrvatska je otvorila svoje granične prijelaze za sva vozila, a sada se očekuje i da će Srbija povući svoje mjere.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene