Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVORENA GRANICA

'Tu ćemo mjeru zadržati dok se ne dogodi situacija zbog koje je do nje došlo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je otvorila granicu sa Srbijom, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

19:20 - Stanje na Bajakovu je normalizirano barem što se tiče automobilskog prometa. Sada ondje nije velika gužva, one se očekuje sutra ili nešto kasnije. Kolona na srbijanskoj strani je još desetak kilometara, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

17:02 - Granični prijelazi sa Srbijom su otvoreni od 17 sati. 'Izvršena je deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registarske oznake mogu ući u Hrvatsku', kazao je Ostojić. Dodao je kako je Hrvatska spremna, ukoliko bude potrebno opet blokirati granicu sa Srbijom.

Dodaje kako Hrvatska zadržava pravo da ponovno upotrijebi mjere zatvaranja granica ukoliko se situacija pogorša za sigurnost zemlje.

Vlada je odlučila otvoriti granice jer je značajno smanjen pritisak dolaska izbjeglica iz Srbije. 'Očito je da su poruke stigle tamo i da je jasno da će još biti izbjegličkog vala, ali ne na onaj način da doživimo prošlu noć sa pet i pol tisuća ljudi samo na jednom prijelazu', izvijestio je Ostojić.

 

Podsjetimo, nakon što je Srbija uvela mjere protiv Hrvatske, hrvatska Vlada odlučila je uzvratiti protumjerama koje su obuhvaćale zabranu prelaska hrvatskih graničnih prijelaza vozilima srpskih registarskih oznakama.

Milanović: 'Sa suradnicima intenzivno razgovaram'

Taj je potez nanosio veliku gospodarsku štetu objema stranama. Samo je hrvatsko gospodarstvo pri tom gubilo dnevno više od milijun eura.

'Izbjegličku krizu treba rješavati zajedno, bez zidova i novih granica'

Uzajamno 'poduzimanje mjera' dviju Vlada dogodilo se nakon što je iz Srbije veliki val izbjeglica preusmjeravan prema hrvatskoj granici, dok je hrvatska Vlada tražila od Srbije da dio izbjeglica upućuje prema mađarskoj granici, budući da i Hrvatska izbjeglice prevozi u tu zemlju.

Tisuće izbjeglica koje Srbi uglavnom noću preusmjeravaju u Hrvatsku smještaju se u Opatovac, a nakon što im se ondje pruži potrebna pomoć, vlakovima i autobusima ih se prevozi prema mađarskoj granici.

Ostojić: deblokada nakon promjene rute

Granica je otvorena nakon što je postignut napredak u dijelu koji smo i tražili i očekivali, odnosno nakon što je došlo do promjene rute kretanja izbjeglica, izjavio je u petak navečer potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, komentirajući uspostavu prometa preko Bajakova.

"Hrvatska je odmah, naravno, pozitivno odgovorila i tu mjeru ćemo, naravno, zadržati do momenta dok se ne dogodi eventualno situacija zbog koje se to i desilo", izjavio je Ostojić pojasnivši kako "promjena rute znači u stvari otvaranje prijelaza u Horgošu".

Preko graničnog prijelaza Horgoš u Mađarsku je otišlo tristotinjak izbjeglica, rekao je Ostojić.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet oko 17 sati čime je završena granična blokada koja je trajala od ponedjeljka i zaoštrila odnose između Hrvatske i Srbije.

Hrvatske granične vlasti su u nedjelju u ponoć zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, najavljujući da će tako ostati dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

U utorak, 22. rujna donesena je odluka da se preko graničnog prijelaza Bajakovo pušta sva kvarljiva roba. Zbog samo djelomičnog propuštanja prometa prosvjedovali su u utorak navečer vozači kamiona, koji su se našli u kilometarskim kolonama uz autocestu.

U srijedu u ponoć vlasti Srbije su zabranile ulazak u Srbiju kamionima koji prevoze hrvatsku robu, a tijekom četvrtka na Bajakovu i Tovarniku hrvatske granične vlasti nisu propuštale vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom.

"Blokada granice koju smo mi uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona već protiv svih kamiona", kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare. Podsjetio je kako je najavio da će Hrvatska otvoriti granicu prema Srbiji ako susjedna država počne surađivati po pitanju distribucije migranata, ali umjesto toga Srbija je uvela zabranu prometa hrvatske robe.

Blokada granice sa Srbijom uvedena je zbog nacionalne sigurnosti što je važnije od bilo kakvog profita, rekao je u petak premijer Zoran Milanović i najavio otvaranje granice u petak ili subotu. "Kako smo donijeli odluku tako ćemo je i promijeniti, ali i uvesti je opet ako se Srbija ne počne ponašati kao država", rekao je Milanović.

Europska komisija poručila je da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora "rješavati kolektivno i regionalno". Glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič rekla je da je predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u petak ujutro o tome razgovarala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Za sav promet i dalje su zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Hrvatsku deblokadu granice srbijanski ministar drži pobjedom svih građana Srbije

Hrvatska deblokada granice sa Srbijom pobjeda je svih građana Srbije, rekao je u petak srbijanski ministar unutarnjih poslova, a srbijanska vlada je zakazala za 21 sat izvanrednu sjednu na kojoj se očekuje odgovor na odluku Hrvatske u petak popodne da ukine blokadu graničnih prijelaza.

 

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je uspostavu prometa na srbijansko-hrvatskoj granici ocijenivši da je to velika pobjeda za sve građane Srbije.

 

“Naša granica je sad potpuno deblokirana i smatram da je ovo velika pobjeda za sve građane Srbije. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume”, rekao je Stefanović.

 

Kako javljaju reporteri Radio-televizije Srbije, prvi kamioni iz kilometarski duge kolone na prijelazu Batrovci-Bajakovo krenuli su preko granice, a promet je, bez ograničenja, otvoren i na svim drugim ranije zatvorenim prijelazima između Srbije i Hrvatske. (I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene