Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči Opća skupština UN-a

Srbijanska rezolucija o Kosovu bit će znatno ublažena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice Europske unije postigle su načelan dogovor oko glavnih odrednica srbijanske rezolucije o Kosovu i službeni Beograd bi mogao prihvatiti izmjene oko kojih su se složile članice te će sama rezolucija biti znatno ublažena, piše beogradski tisak uoči razgovora visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Bruxellesu, dnevnik 'Blic' prenosi kako srbijanska rezolucija, koja bi trebala biti podnesena na zasjedanju Opće skupštine UN-a 9. rujna, neće biti povučena, ali bi mogla biti značajno izmijenjena amandmanima oko kojih se suglasilo svih 27 članica Unije. Amandmani su, ističe se, prihvatljivi i za Beograd, tako da će Tadić i Ahton večeras objaviti da je postignut dogovor.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna "To su naši prijatelji" VIDEO Vučić u novom obraćanju izvijestio javnost o velikom koraku: "Mogu vam otkriti..."

U prijedlogu za promjenu srbijanske rezolucije usuglašenom unutar EU ključno je to da se izbacuje konstatacija kako je jednostrano odcjepljenje neprihvatljiv način rješavanja problema, a umjesto na 'razgovor o svim otvorenim pitanjima' Priština i Beograd bit će pozvani na 'dijalog'.

Dijalog će se, kako se dodaje, voditi pod pokroviteljstvom Europske unije, a ne UN-a.

Srpski dužnosnici se usuglasili sa stajalištem članica EU

Dnevnik 'Danas' u tekstu naslovljenom 'Srbija na korak do popuštanja' navodi kako je svih 27 članica EU usvojilo zajedničko stajalište u povodu rasprave o srbijanskom prijedlogu rezolucije o Kosovu u Općoj skupštini UN, te, pozivajući se na više neimenovanih izvora bliskih srbijanskom državnom vrhu, dodaje kako su se najviši srbijanski dužnosnici suglasili s tim stajalištem.

Usuglašena pozicija EU bit će predočena Tadiću na njegovom večerašnjem sastanku s Ashton, a ideja je da se Srbija i Unija zajednički angažiraju u nastupu pred Općom skupštinom, rekla je tom listu glasnogovornica visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

List 'Politika' navodi da, uz odustajanje od spominjanja 'jednostrane secesije' ili 'otvorenih pitanja', ovoga trenutka izgleda da će ta ponuda biti stavljena pred Tadića kao 'uzmi ili ostavi'. List dodaje kako se očekuje da će Ashton srbijanskom predsjedniku ponuditi početak uspostavljanja odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog.

'Jed

Rasprava u Općoj skupštini UN o srbijanskoj rezoluciji o Kosovu očekuje se 9. rujna, nakon što je Srbija krajem srpnja Općoj skupštini podnijela prijedlog rezolucije kojom se ocjenjuje da 'jednostrano' odcjepljenje nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.

Međunarodni sud pravde prethodno je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Po ICJ-u međunarodno pravo 'ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo'.

Kosovo je do sada priznala 71 država , među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene