Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Žigmanov

"Srbija priznala da je bilo problema s hrvatskim udžbenicima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici hrvatske manjine pozdravili su podizanje blokade Hrvatske nastavku pristupnih pregovora Srbije i EU-a oko poglavlja 26, i naveli kako očekuju da će srbijanska vlada ubuduće ozbiljnije pristupiti rješavanju otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier izjavio je danas da je Hrvatska odblokirala Srbiju, odnosno podigla rezerve oko otvaranja poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije i EU-a. Do odluke Hrvatske o deblokadi nastavka pristupnih pregovora došlo je nakon što je u Beogradu potpisan sporazum između mjerodavnih državnih tijela i predstavnika hrvatske manjine koji će omogućiti tiskanje nedostajućih udžbenika i dodataka za nastavu na hrvatskom jeziku u osnovnim školama, o trošku Srbije.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov U Subotici i Beogradu DHSV pozvao Hrvate u Srbiji da izađu na izbore: "Ovo je jedan od načina da podržimo one koji su imali sluha za naše potrebe" Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade

"Očito, ovim činom Srbija je izravno priznala da je Hrvatska imala razloga tražiti dodatna pitanja kada je riječ o otvaranju poglavlja 26, jer svih udžbenika za nastavu na hrvatskom uistinu nema. Aneksom je riješeno pitanje osnovnih škola, a srednjoškolske tek treba rješavati, kao i cijeli niz drugih otvorenih pitanja u obrazovanju, kao što su kadrovi, katedra za kroatistiku, pitanje prosvjetnog nadzora, afirmativnih akcija za upis....", izjavio je ovim povodom predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Odluku Hrvatske i nastavak pristupnih pregovora Srbije oko poglavlja 26 pozdravio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić, koji je naveo da je današnjim sporazumom bitno ubrzana procedura odobravanja i tiskanja naslova odnosno udžbenika za hrvatske odjele.

"Vjerujem da je ovo početak ozbiljnijih razgovora o cijelom nizu otvorenih pitanja hrvatske manjine", rekao je Bačić, i izrazio žaljenje što je do pomaka došlo tek poslije pritisaka Hrvatske.

Vučić ponudio pomoć Srbima da poboljšaju svoj položaj u Hrvatskoj

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u petak kako "nema ništa protiv" da Srbi u Hrvatskoj dobiju ista prava kao što ih imaju Hrvati u Srbiji, te je hrvatskim Srbima obećao pomoć vlade Srbije da unaprijede svoj položaj i svoje institucije u Hrvatskoj.

"Nemamo ništa protiv da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava u Hrvatskoj kao što imaju Hrvati u Srbiji, kojih je četiri ili čak osam puta manje nego Srba u Hrvatskoj", odgovorio je Vučić novinarima komentirajući teme o kojima je danas razgovarao s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem.

Teme su bile odnosi Srbije i Hrvatske, položaj Srba u Hrvatskoj, te mogućnosti i načini na koje im Srbija može pomoći.

Vučić je rekao kako Srbija "po svaku cijenu" pokušava slati dobre poruke i ne odgovarati na provokacije, ali istodobno brine kako se hrvatske vlasti odnose prema Srbima.

Poslije sastanka s Pupovcem, vlada Srbije naglasila je u priopćenju opredijeljenost Beograda za dobrosusjedske odnose sa Zagrebom, a Vučić i Pupovac razmijenili su mišljenja o načinu na koji vlada Srbije "može pridonijeti rješavanju teškoća s kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, kao i unaprjeđenju njihova položaja", istaknuto je u priopćenju poslije sastanka.

Najavljena je i spremnost srbijanske vlade da pomogne institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj "u jačanju njihovih programskih kapaciteta, poglavito u sferi obrazovanja i kulture", uz očekivanje da će "unaprjeđenje položaja Srba u Hrvatskoj i rješavanje objektivnih teškoća biti rješavano u njihovom dijalogu sa vladom Hrvatske".

"Premijer Vučić je još jednom istaknuo opredjeljenost Srbije za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, rješavanje otvorenih pitanja, kao i regionalnu suradnju i suradnju u okviru eurointegracija, s ciljem obnove povjerenja i očuvanja stabilnosti", navedno je u priopćenju poslije sastanka Vučić-Pupovac danas u Beogradu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene