Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: Cvetković pred parlamentom predstavio program i sastav vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnovni program buduće vlade Srbije sadržan je u pet ključnih načela, a to su opredjeljenost za eurointegracije, očuvanje Kosova u sastavu Srbije, jačanje gospodarstva, socijalna pravda i borba protiv korupcije i svih oblika kriminala te poštivanje međunarodnog prava, kazao je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici srbijanskog parlamenta mandatar za sastav nove vlade Mirko Cvetković.

Dosadašnji ministar financija i kandidat demokrata s liste "Za europsku Srbiju" predstavio je kandidate za sastav nove srbijanske vlade na izvanrednoj sjednici parlamenta koji bi danas trebao i izabrati novu vladu Srbije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Mandatar Cvetković je najavio da će prvi potez nove vlade biti upućivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU na ratifikaciju u parlament, a jedna od prvih zakonodavnih inicijativa aranžman s Ruskom Federacijom o plinu.

On je među prioritete vlade istaknuo i unapređivanje odnosa sa SAD-om i nastavak diplomatskih aktivnosti Srbije, dodajući da će buduća vlada inicirati razgovore s kosovskim Albancima.

Cvetković je predstavio kandidate za buduće ministre u njegovu kabinetu.

Novu vladu će formirati stranke oko "Liste za europsku Srbiju", koju predvodi Tadićeva Demokratska stranka (DES) i koalicija oko Socijalističke partije Srbije i stranke nacionalnih manjina. Dogovor o formiranju proeuropske vlade između tih koalicija postignut je nakon prekida pregovora o novoj vladi predstavnika Šešeljeve Srpske radikalne stranke, Koštuničine Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije sa socijalistima (SPS).

Vlada će imati 24 ministarska resora i četiri dopredsjednika, od kojih će trojica biti i ministri tako da će vlada brojati 27 članova. Najviše će resora imati Demokratska stranka - osam, G17 plus šest, a SPS četiri.

Lista Za europsku Srbiju predložila je i četiri nestranačke osobe za dužnosti ministara financija, pravosuđa, vjere i ministra za ljudska i manjinska prava.

Za zamjenika premijera i prvog dopredsjednika vlade predložen je čelnik SPS-a Ivica Dačić, koji će istodobno voditi i resor ministarstva unutarnjih poslova.

Dopredsjednici će biti i Mlađan Dinkić (ZES-G17 plus), koji će biti i ministar gospodarstva, Božidar Đelić (ZES-DS), ujedno ministar za znanost i razvoj, te Jovan Krkobabić, Stranka umirovljenika (PUPS), bez ministarstva, ali zadužen za socijalna pitanja.

Na mjestu ministra obrane ostaje Dragan Šutanovac (ZES-DS), a na čelu ministarstva vanjskih poslova Vuk Jeremić (ZES-DS). Za ministricu pravosuđa predložena je Snežana Malović (ZES-DS), a financija Dijana Dragutinović (ZES-G17 plus).

Nekadašnji predsednik skupštine Srbije Oliver Dulić (ZES-DS) u novoj će vladi biti ministar za ekologiju i prostorno planiranje, a ministar za rad i socijalnu politiku će biti Rasim Ljajić (ZES-SDP). Ministar za ljudska i manjinska prava biti će Svetozar Čiplić (ZES-nestranački), dok će jedini ministar bez portfelja biti Sulejman Ugljanin (Lista za Sandžak-SDA).

Sjednica parlamenta u ponedjeljak se nastavlja raspravom o izlaganju mandatara i predloženim ministrima i može trajati najmanje pet sati, ali prognoze su da će trajati i duže. Nakon okončanja rasprave, predsjednik parlamenta zakazuje glasovanje koje se obično odvija tajno, osim ako parlament ne odluči drugačije.

Vlada će biti izabrana ako za njezin izbor glasuje većina od ukupnog broja poslanika (126 glasova).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene