445397
445397
445397
445397
445397

Srbija traži od EU: Recite Hrvatima da prestanu veličati teroriste i neonacizam

  • , 03.08.2016., 10:50
  • Autor:
  • komentara

Potreban je glas Bruxellesa koji će Zagrebu reći da stane s veličanjem terorista i neonacističkih ideologija, izjavio je u srijedu srbijanski ministar pravde Nikola Selaković.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)

Premijer Aleksandar Vučić pisao je u ponedjeljak čelnicima Europske unije tražeći da reagiraju na, kako je naveo, ogoljenu antisrpsku politiku koju po njegovoj ocjeni vodi vlada u Zagrebu.

Srbija je prije toga poslala nekoliko prosvjednih nota kojima Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaškog pokreta i veličanje osuđenih terorista.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da je Vučićevo pismo stiglo i da EK očekuje od svih da poštuju svoje obveze i principe pomirenja, dobrosusjedstva i regionalne suradnje.

Selaković je za Radio-televiziju Srbije rekao da je to tek prvi komentar i da će kompletan tek stići jer je izostalo reagiranje europskih dužnosnika kojima je pismo upućeno.

Uvjeren je da će prava reakcija EU-a uslijediti jer svaka vrsta rehabilitiranja anticivilizaciskih tekovina svakako nije nešto za što se EU zalaže.

Srbijanske prosvjedne note odnosile su se na ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima 1991. i na ukidanje presude zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu kojom su ga komunističke vlasti 1949. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u NDH.

Povod za posljednju notu bilo je podizanje spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom u Švedskoj zbog ubojstva bivšeg jugoslavenskog veleposlanika 1971. godine.

"Što se više ponavlja ludilo, manje će se moći kontrolirati"

Srbijanski ministar pravde ne vjeruje da će se završiti niz provokativnih poteza iz Hrvatske. Što više se ponavlja ovo ludilo, ono se sve manje može kontrolirati. Bojim se da se ovo otima kontroli, zbog čega je i potreban glas iz Bruxellesa koji će reći: stanite s veličanjem terorista i neonacističkih ideologija, rekao je.

U povodu zahtjeva iz Den Haaga da Srbija promijeni zakon kako bi mogla izručiti troje Šešeljevih suradnika zbog nepoštivanja suda, Selaković kaže da je to pokušaj svojevrsnog pritiska.

"Haški tribunal je zadužen za ono što je propisano njegovim statutom. Naš zakon o suradnji sa sudom donijet je u suradnji s predstavnicima tog tribunala. Takva praksa nije zabilježena i potpuno je neprihvatnjljivo da se zakon mijenja na zahtjev tribunala", rekao je Selaković.

"Den Haag ovim pokušava skrenuti pažnju na sebe jer mu istječe vrijeme, a nije ispunio svrhu zbog koje je osnovan, a to je uspostava međunarodne pravde", ocijenio je za srbijanski ministar pravde.

ICTY je u siječnju 2015. objavio uhidbene naloge za dvojicu odvjetnika Vojislava Šešelja i njemu bliske osobe, optuživši ih za potkupljivanje svjedoka.

Odvjetnici Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić  optuženi su za nepoštivanje suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmiti dvojicu svjedoka, naveo je tada sud.

Ti su uhidbeni nalozi tajno predani vlastima u Beogradu koje ih do danas nisu primijenile uz obrazloženje da im to priječi zakon o suradnji s ICTY-em. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se