Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zelena granica"

Film o migrantima izazvao burne reakcije u Poljskoj koja se priprema za izbore

Agnieszka Holland
Agnieszka Holland Foto: Afp
Poljska vlada planira objaviti svoje pojašnjenje uoči projekcija nagrađivane izbjegličke drame "Zelena granica" kako bi branila svoje postupanje prema migrantima koji ulaze u Poljsku iz Bjelorusije, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova u četvrtak.

Film u režiji iskusne poljske redateljice Agnieszke Holland izazvao je burne reakcije konzervativaca u Poljskoj uoči prikazivanja u poljskim kinima u petak. Crno-bijeli film prikazuje obitelj iz Sirije i ženu iz Afganistana koje brutalni čuvari, ravnodušni na njihovu patnju, vraćaju preko granice, dok ih aktivisti nastoje odvesti na sigurno.

Migracije su postale glavna tema kampanje uoči izbora 15. listopada, a nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da samo njihova vlada može zajamčiti sigurnost granica. Kažu da filmski prikaz onoga što se događa migrantima koji ulaze u Poljsku s istoka ne poštuje one koji štite svoju zemlju.

Pročitajte i ovo Moždane stanice Svjetski dan Alzheimerove bolesti Progresivna bolest javlja se sve ranije: "Vi ste nestali iz života nekoga koga ste voljeli. On ništa ne zna, gleda vas u prazno"

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Blazej Pobozy opisao je film "odvratnom klevetom". "U art kinima diljem Poljske, projekcijama će prethoditi poseban oglas o elementima koji nedostaju u filmu", rekao je Pobozy novinarima. "Naši oglasi prikazuju kontekst hibridne (granične) operacije, tijek ove operacije te uvedena rješenja kako bismo osigurali sigurnost poljskih žena i muškaraca", dodao je.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene