Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki vojni projekti

Spiskali 37 milijardi dolara na brod kojeg potapa samo jedna raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novije vrijeme američki mediji sve više prenose informacije o problemima glomaznih projekata američke vojske. Za najnoviji američka mornarica zna već godinu dana, a radi se o njihovom brodu nove generacije nazvanom 'Littoral Combat Ship' (LCS).

Konceptualno zamišljen tako da poprima karakteristike 'stealth' tehnologije i dizajna, Littoral Combat Ship zapravo je pun velikih problema, koje je objavio Bloomberg, nakon što su došli u posjed jednog vojnog izvješća. Radi se o visokim troškovima, tehničkim problemima te nemogućnosti da taj brod ispuni čak i najjednostavnije zahtjeve za pristajanje u lukama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja Ilustracija Drama iznad Žutog mora Srušio se američki F-16

>> 'Iscurilo' iz Pentagona: F-35 nema nikakve šanse u zračnoj borbi

LCS je zamišljen kao brod koji može odraditi tri uloge - loviti podmornice, čistiti mine te poslužiti kao platforma za napade s mora na kopno. kako bi to ostvario, brod ima promjenjive module ua helikoptere, pomorska bespilotna plovila te rakete, a ovisno o misiji koju treba obaviti. U teoriji, ti se moduli mogu mijenjati po principu istom kao i kod LEGO kockica, ali u praksi oni zapravo ne rade.

Cilj američke mornarice bio je imati mogućnost prenamijene modula na brodu u 96 sati, što bi ga učinilo iznimno prilagodljivim i fleksibilnim za bilo koju kriznu situaciju. Bloomberg otkriva kako problem čak i nije u tome da je 96 sati premalo za promjenu modula, već u tome da je potrebno da brod pristane uz adekvatan mol, koji već ima spreman potreban modul za instalaciju. Problem je, dakle, u tome što to zahtjeva veliko planiranje unaprijed i transport modula po američkim i svjetskim vojnim lukama uz pripremu potrebne infrastrukture.

LCS isto tako nije niti blizu izdržljivog broda, jer će ga, prema već navedenom izvještaju, onesposobiti praktički jedan dobar hitac neprijateljske vatre (naravno, ne jednog metka, već rakete, granate i slično). Isto tako, da bi ga se uništilo, neprijatelju nije potreban punokrvni bojni brod. Za brod koji vrijedi 440 milijuna dolara, porazna je činjenica da ga u potpunosti može uništiti samo jedan pogodak rakete.

Nadalje, velik problem je i prekoračenje proračuna za projekt, po kojem je američki DoD (Departmen of Defense), već neslavno poznat. Ukupna vrijednost projekta je čak 37 milijarde dolara. Prava 'sitnica' u usporedbi s F-35 JSF-om, za čiji je projekt dosad utrošeno debelo preko 200 milijardi dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene