Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasizam preko razglasa

Spiker: Neka svi crnci napuste trgovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spiker u trgovini Walmarta u New Jerseyu je preko razglasa naredio crncima da napuste trgovinu. Što je izazvalo bijes javnosti i posipanje pepelom vlasnika najpopularnijeg trgovačkog lanca u SAD-u, koji su već imali problema s manjinama.

Muški glas je u nedjelju navečer mirno objavio: 'Pažnja, kupci u Walmartu: Svi crnci, odmah napustite trgovinu'.

Kupci koji su se u tom trenutku zatekli u trgovini kažu da se preko razglasa ubrzo javio i upravitelj trgovine te se ispričao za ispad. Za sada se još ne zna tko je odgovoran za neumjesni komentar, ali mnogi su kupci bijesno prosvjedovali 'na licu mjesta'.

Pročitajte i ovo Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Nepravomoćna odluka Rasist koji je vrijeđao strance dobio 10 mjeseci zatvora: "Smatram da sam ja žrtva u cijelom slučaju, na mene je pokrenut medijski linč" Derek Chauvin Napad nožem Napad u zatvoru: Izboden bivši policajac osuđen za ubojstvo Georgea Floyda

'Želim znati zbog čega takva izjava, jer je u suprotnosti sa svime čemu učimo djecu. Ako je to trebala biti šala, onda se smije samo jedna osoba, a to nije nitko od nas', kaže Sheila Ellington, koja je bila u kupovini s prijateljicom.

Sheila i njezina prijateljica Patricia Covington kažu da će bojkotirati trgovine Walmarta sve dok ih uprava svojim postupcima ne uvjeri da se nešto takvo više nikada neće dogoditi.

Kažu da su ostale iznenađene spikerovim izjavama te da su u početku mislile da su krivo čule, no, jednom kad su riječi 'sjele' na mjesto, da su potpuno izgubile živce.

'U svemu ovisim o Walmartu, jer zadovoljava većinu mojih potreba. No, njihov prag više ne prelazim dok me ne uvjere da su shvatili težinu svog postupka', rekla je Covington.

Iz uprave Wal-Mart Stores Inc., koja je smještena u Arkansasu, kažu da je najava bila totalno 'neprihvatljiva' te da pokušavaju ustanoviti tko je i kako to napravio.

'Kao i naši kupci, ovaj smo incident primili s gnušanjem', navodi se u izjavi uprave Wallmarta. 'Tko god je to učinio, učinio je lošu stvar, koja je za svaku osudu. Jasno, takve stvari su neprihvatljive i za nas i za naše kupce'.

Ali, ovo nije prvi put da taj trgovački lanac ima problema s rasističkim ili seksističkim ispadima. Bilo je već nekoliko pritužbi crnih kupaca na nejednak tretman u pojedinim trgovinama, a tvrtka je suočena i s tužbom, u kojoj jedna žena tvrdi da su prodavači prije uslužili jednog muškarca iako je ona bila na redu.

U veljači prošle godine Wallmart je u izvansudskoj nagodbi platio 17,5 milijuna dolara odštete zbog optužbi za rasnu diskriminaciju kod zapošljavanja vozača kamiona.

Američka Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja tužila je lanac u svibnju 2009. godine, tvrdeći da će zaposlenik hispanskog porijekla u jednoj od podružnica u Kaliforniji bio izložen neprijateljskom poslovnom okruženju. U tužbi se tvrdi da upravitelj trgovine nije zaustavio višekratno verbalno uznemiravanje, uključujući i pogrdne riječi izgovorene zaposleniku meksičkog porijekla.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene