Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne da ostavku

Španjolski premijer uzdrman korupcijskim skandalom, Merkel ga brani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u obranu španjolskog premijera Mariana Rajoya čija je pozicija ovih dana uzdrmana zbog optužbe da je primao novac od direktora privatnih poduzeća.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je pod pritiskom da preda ostavku zbog optužbi za korupciju, odbacio je u ponedjeljak sve navode i poručio da je njegova Narodna stranka (PP) predana provedbi reformi koje bi trebale izvući Španjolsku iz najgore financijske krize posljednjih godina, javlja BBC.

Rajoy je odbacio sve optužbe za korupciju i pozive za ostavkom nakon što je El Pais objavio preslike dokumenata koji navodno dokazuju da je između 1997. i 2008. primao "donacije od 25.000 eura na godinu" od direktora privatnih poduzeća. Peticiju za njegovom ostavkom potpisalo je na internetu 850.000 ljudi. Premijer opovrgava da je primao nelegalan novac i tvrdi da se radi o "potpuno lažnim" navodima.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

>> Katalonski parlament usvojio deklaraciju o suverenosti

Govoreći u nazočnosti njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, poručio je da je vlada i dalje jaka te da će prebroditi te optužbe. "Vlada je stabilna. PP ima većinu i provodi svoj program utemeljen na reformama", poručio je.

Merkel je kazala da podržava napore španjolske vlade. "Imam dojam da cijela španjolska vlada radi na suzbijanju nezaposlenosti i da pokušava provesti strukturne reforme", kazala je Merkel.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) je vladi Mariana Rajoya dao glas povjerenja, ocijenivši da su financijske i bankovne reforme u "uznapredovaloj fazi".

No, španjolski burzovni index Ibex pao je u ponedjeljak 2,86 posto zbog bojazni oko mogućih posljedica skandala vezanih uz nelegalne donacije. Do 2007. godine, španjolske političke stranke su mogle primati anonimne donacije, a u El Paisu je objavljena navodna lista neprijavljenih ili tajnih isplata novca visokim dužnosnicima PP-a.

Skandal je izbio u vrijeme kada Španjolci trpe posljedice strogih mjera štednje, a prosvjedi i sukobi s policijom gotovo da ne jenjavaju. Nezaposlenost je u Španjolskoj dosegla rekordnih 26 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene