Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brexit

Ujedinjeno Kraljevstvo će se boriti za Gibraltar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Boris Johnson je izjavioda će Velika Britanija stati uz Gibraltar, u svjetlu onoga što oni nazivaju „neprihvatljivo lobiranje" Španjolske u vezi budućnosti Gibraltara.

U petak, dokumenti objavljeni od strane Europskog vijeća pokazali su da će odluke vezane za Gibraltar biti upućeni Španjolskoj vladi iako su stanovnici toga malog teritorija u više navrata referendumima pokazali da itekako žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali 97 posto ih je bilo i za to da UK ostane u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Glavni ministar Gibraltara, Fabian Picardo rekao je da je Španjolsko lobiranje za svoje interese u vezi Gibraltara „neprihvatljivo". Johnson je otkrio kako je razgovarao s PIcardom da bi izrazio podršku UK da Gibraltar ostane njihov dio. "Kao i uvijek, Britanija ostaje nezamjenjiva podrška Gibraltaru.", rekao je Johnson.

Clare Moody, zastupnica za Gibraltar i Jugozapadnu Englesku izjavila je da je posao vlade "Da predstavlja narod Gibraltara." Također je rekla da je bila iznenađena kako to nisu učinili u pismu koje su slali u srijedu. "Brine me to što smo na pragu ulaska u najdetaljnije pregovore ovih desetljeća." Zabrinuta je oko takvog previđanja ustavnih aranžmana članstva u Europskoj uniji i ostalih stvari koje bi vlada onda mogla previdjeti u budućnosti.

Christian Hernandez, predsjednik Gibraltarske gospodarske komore, izrazio je nužnost toga da VB „stane čvrsto protiv Španjolskog nasilničkog ponašanja”. Dodao je i kako su bili vrlo jasni više puta u posljednih sto godina kako žele ustavan odnos kao dio Velike Britanije. "Mi ne želimo biti neovisni od Velike Britanije.", uvjeren je.


Španjolska je dugo osporavala 300 godina britanske vladavine Gibraltara. U svojim smjernicama pregovora u vezi Brexita Europsko vijeće identificiralo je buduće aranžmane vezane za Gibraltar kao jedne od svojih 26 temeljnih načela.

U nacrtima piše: „Nakon što je Velika Britanija napusti Uniju, dogovori između Velike Britanije i Europske unije ​​na području Gibraltara ne vrijede bez sporazuma između Španjolske i Velike Britanije.”

No, svih 27 preostalih zemalja EU-a su u stanju staviti veto na dogovore, tako da nije jasno što to znači u praktičnom smislu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene