Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imala najbolje namjere

Baka (80) 'restaurirala' poznatu fresku i evo što je napravila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna postarija Španjolka zgrozila je kulturnu javnost neautoriziranim pokušajem restauracije više od stotinu godina stare freske.

Freska 'Ecce Homo' španjolskog slikara Eliasa Garcie Martineza naslikana je 1910. na potporni stup crkve Svete milosti, nedaleko španjolskog grada Zaragoze, ali je zbog vlage doživjela brojna oštećenja.

Iznervirana takvim propadanjem freske, župljanka te crkve, koja je dobrano zagazila u osamdesete godine života, odlučila se sama pobrinuti za njezinu restauraciju, prekrivši Martinezove nježne poteze kistom nasumičnim slojevima boje.

'Nekada dostojanstven Kristov portret sada podsjeća na crtež bojicama vrlo dlakavog majmuna u tunici, koja mu loše pristaje', opisuje BBC sadašnje stanje.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

>> Izgubljena freska Gustava Klimta pronađena u jednoj garaži?

Kulturni dužnosnici izjavili su kako vjeruju da je žena imala najbolje namjere te kako se nadaju da će freska moći biti uspješno profesionalno restaurirana.

Navodno je nakon odvažnog početka žena sama shvatila da se precijenila te je kontaktirala gradskog vijećnika zaduženog za kulturne poslove Juana Mariu Ojedu. Povjesničari umjetnosti uskoro bi se trebali sastati u crkvi kako bi dogovorili što dalje.

'Mislim da je imala dobre namjere. Sljedeći tjedan sastat će se s restauratorom i objasniti mu s kakvim se materijalima koristila', kazao je Ojeda. 'Pokaže li se da je fresku nemoguće popraviti, vjerojatno ćemo je prekriti fotografijom originala', dodao je.

Freska nema preveliku umjetničku vrijednost, ali ima veliku sentimentalnu vrijednost za lokalno stanovništvo. Da stvari budu gore, lokalni centar za zaštitu umjetnina upravo je bio dobio donaciju od umjetnikove unuke koju je planirao uložiti u njezinu restauraciju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene