Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švicarski piloti Piccard i Borschberg

Solarni zrakoplov završio drugu etapu puta po SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Solarni zrakoplov koji bi trebao preletjeti cijeli svijet, u četvrtak je sigurno sletio u Teksas i tako završio drugu etapu leta na sunčev pogon preko Sjedinjenih Američkih Država.

Taj eksperimentalni zrakoplov, nazvan Solarni Impuls (Solar Impulse), sletio je na aerodrom u Dallasu u četvrtak poslije podne, nakon 18 sati i 21 minute u zraku. Došao je iz Arizone, a preletio je 1541 km.

Tim je letom postavio novi svjetski rekord u doletu u kategoriji solarnih letjelica, kažu organizatori.

>> Solarni zrakoplov Impulse sletio u Maroko

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budućnost je u Sahari Najveća vruća pustinja na Zemlji mogla bi uskoro strujom opskrbljivati milijune domova u Europi Slika nije dostupna Cijena? Sitnica... REVOLUCIONARNO Francuska otvorila prvu solarnu cestu na svijetu

Solarni Impuls leti prosječnom brzinom od 69 km na sat, a let nad SAD-om počeo je 3. svibnja, letom iz sjeverne Kalifornije do Phoenixa u Arizoni.

>> Preletio 2.000 km: Solar Impulse sletio u Madrid

Iduća slijetanja predviđena su u St. Louisu i Washingtonu. Uvijek će čekati povoljno vrijeme za slijedeće uzlijetanje, a organizatori planiraju završetak leta početkom srpnja u New Yorku.

Švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, utemeljitelji toga projekta, naizmjence upravljaju avionom koji ima kabinu za samo jednu osobu. Prvo je pilotirao Piccard, a do Teksasa je Solarni Impuls dovezao Borschberg. (Hina/Reuters)

>> Namjeravaju preletjeti 2.500 kilometara bez goriva

 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene