Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjasnio se pismom

Ovo je Snowdenovo PISMO, spreman svjedočiti o prisluškivanju Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zviždač Edward Snowden njemačkom je zastupniku Hans-Christianu Ströbeleu rekao da zna detalje prisluškivanja kancelarke Angele Merkel te je voljan svjedočiti.

Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden u Moskvi se sastao s njemačkim zastupnikom Zelenih Hans-Christianom Ströbeleom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Američko masovno špijuniranje Angela Merkel: Špijuniranje prijatelja, to se ne radi! Slika nije dostupna O američkom prisluškivanju Barroso: Privatnost je temeljno pravo, znamo što je totalitarizam

Predao mu je pismo upućeno njemačkoj vladi i uredu državnog tužitelja u kojem kaže da je spreman svjedočiti u slučaju navodnog prisluškivanja kancelarke Angele Merkel koje je izvršavala američka agencija NSA, piše RT.

>> Edward Snowden pronašao posao, evo što će raditi

Snowden se s njemačkim zastupnikom i članom parlamentarnog odbora koji je zadužen za praćenje rada obavještajnih službi sastao u Moskvi.

'Iskazao je svoju principijelnu spremnost da pomogne razjasniti situaciju', rekao je zastupnik nakon susreta i dodao kazao da je Snowden spreman doći u Njemačku i svjedočiti, ali da o uvjetima još trebaju raspraviti.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger je kazala da, ako se sumnje pokažu točnima i otvore slučaj, državni će tužitelji morati razmisliti o mogućnosti da Snowdena ispitaju kao svjedoka.

Specijalna sjednica Bundestaga

Njemački će Bundestag održati specijalnu sjednicu 18. studenoga kako bi razgovarao o ovom prisluškivanju, a Zeleni i krajnje ljevičarska stranka Ljevica su zatražile javnu istragu za koju su pozvali svjedoke među kojima i Snowdena. Stroebele mu je rekao kako može svjedočiti i iz Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je američki zahtjev da izruči Snowdena kako bi mu se sudilo među ostalim i za špijunažu nego mu je početkom kolovoza odobrio privremeni azil koji se može godišnje produžavati.

Ipak, Putin, bivši špijun KGB-a, opetovano ponavlja da će Rusija pružiti zaštitu Snowdenu samo ako prestane štetiti Sjedinjenim Državama. To može otežati Snowdenu da dade odgovore njemačkoj parlamentarnoj istrazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene