Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O američkom prisluškivanju

Barroso: Privatnost je temeljno pravo, znamo što je totalitarizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon otkrića da su Amerikanci masovno prisluškivali francuske građane, a moguće i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel, šef Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da je zaštita privatnosti za EU vrlo važna.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da EU veliku pozornost posvećuje zaštiti privatnosti i obrani temeljnih prava u kontekstu otkrića da su Amerikanci prisluškivali europske političare.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Slika nije dostupna Afera Snowden 'Amerika je Njemačkoj ponudila sporazum o nešpijuniranju'

>> Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

'Zaštita privatnosti za Europsku uniju je vrlo važna. Smatramo da je pravo na privatnost jedno od temeljnih prava', izjavio je Barroso na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Spomenuo je i da su svojedobno u istočnoj Njemačkoj ljudi svakodnevno prisluškivani. 'Znamo što znači totalitarizam, znamo što se događa kada država koristi svoje ovlasti da su uvuče u živote ljudi', rekao je Barroso.

Uoči početka dvodnevnog summita Europske unije objavljeno je da su američke tajne službe intenzivno priskušivale europske političare. Njemačka vlada je u srijedu objavila da je prisluškivan mobitel kancelarke Angele Merkel.

Ta afera mogla bi potpuno zasjeniti summit EU, a francuski predsjednik Francois Hollande, čije su sugrađane Amerikanci također prisluškivali, najavio je da će na sastanku pokrenuti pitanje špijuniranja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene