Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa u zimskom kaosu

Snijeg prizemljio avione, u Britaniji najhladniji prosinac od 1910.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hladnoća, snijeg i poledica vremenski su uvjeti s kojima su se probudila većina Europljana. Promet se u većini zemalja otežano odvija.

Temperature ispod ništice i snijeg zarobili su putnike na londonskim aerodromima Heathrow i Gatwick. Zbog loših vremenskih uvjeta odgođena je većina letova. Velika kašnjenja ili odgoda letova zabilježena je u zračnim lukama od Sjeverne Irske do Bugarske, piše CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Nasukani brod Izvijestilo Ministarstvo Ljudi s nasukanog broda prebačeni na kopno

Uprava Heathrowa odlučila je u subotu navečer zatvoriti vrata zračne luke u potpunosti, a zabranjeno je prometovati vozilima i po pristupnim cestama toj zračnoj luci. Uprave zračnih luka ne očekuju povratak prometa 'u normalu' prije ponedjeljka. Oko 1500 putnika na zračnim linijama prema Londonu, preusmjereno je u zračnu luku kraj Bruxellesa, gdje su bili prisiljeni provesti noć.

Dva Boeinga 777 British Airways iz SAD-a su, umjesto u londonske zračne luke morali sletjeti u zračnu luku u Reykjaviku. Nekoliko stotina putnika je, zbog zatvaranja Heathrowa noć na nedjelju provelo u zračnoj luci Roissy.
Meteorolozi su izvijestili kako je ovo najhladniji prosinac u Velikoj Britaniji od 1910. U noći na nedjelju termometri su se u središnjoj Engleskoj spustili na -19,5 stupnjeva Celzija. Otežan je i cestovni promet, osobito u Škotskoj i na sjeveru Engleske. Željznički promet odvija se uz velike poteškoće, a vlakovi Eurostara kasne oko sat vremena.

Tisuće putnika čekaju svoj let i u amsterdamskoj Schiphol zračnoj luci. 'Većina kašnjenja ili otkazivanja letova tiče se zračnog prometa unutar Europe', pojasnila je Antoinette Spaans, glasnogovornica amsterdamske zračne luke.

Količine snijega koje su zamele Sjevernu Irsku nisu zabilježene u posljednjih 25 godina, piše TV3. Snijeg se očekuje i danas, a vlada je izdala hitno upozorenje vozačima da izlaze samo ako je to stvarno nužno. Oko 3 tisuće putnika u frankfurtskoj zračnoj luci dobilo je hranu i vodu kako bi što lakše dočekali normalnu uspostavu zračnog prometa.

Istočni dijelovi Bugarske već tri dana su pokriveni snijegom visine jedan metar. Zatvorene su mnoge ceste, a nekoliko gradova i sela ostalo je bez vode i električne energije. U Belgiji su vozači kamiona ledenu noć morali provesti u svojim kabinama, jer je vlada zabranila kamionima težim od sedam tona vožnju po zaleđenim cestama.

Loši vremenski uvjeti uzeli su dva života u Italiji. Jedan je muškarac preminuo od srčanog udara dok je čistio snijeg ispred svoje kuće, a drugi je poginuo u prometnoj nesreći. Stotine putnika ostale su zatočene u vlaku, koji zbog snijega i leda nije mogao doći do željezničkog kolodvora u Firenci. Zračna luka u Pisi, u koju slijeću zrakoplovi niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki, u nedjelju ujutro je otvorena. Problemi zbog snijega zabilježeni su i na autocestama na sjeveroistoku Grčke.

>> U Italiji troje mrtvih u nesrećama povezanim sa snijegom

>> Kaos u Europi: Snijeg blokirao ceste, željeznicu, zračne luke

Meteorolozi ne najavljuju skoro poboljšanje vremena, a na sjeveru Europe i u idućem se tjednu očekuje temperature daleko ispod nule, piše CNN. (Hina/A.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene