Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kao u Kabulu

UBIJENI NAPADAČI NA PARLAMENT Policija uspjela svladati talibane, među ozlijeđenima i dvoje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogromna eksplozija zatresla je zgradu parlamenta u afganistanskom glavnom gradu Kabulu. U trenutku je nastao opći kaos.

Dok se održavala sjednica glasna eksplozija potresla je u ponedjeljak zgradu afganistanskog parlamenta na kojoj su razbijeni prozori i ubrzo nakon toga čula se pucnjava. Televizija je uživo prenosila zasjedanje iz zgrade koja je u zapadnom dijelu Kabula kad se zbila eksplozija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVILI SASTAV DIJELA BUDUĆE VLADE Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon, nove žrtve na prosvjedu protiv režima Slika nije dostupna ŠTO AFGANISTANU DONOSI BUDUĆNOST? Nema miru u Kabulu: Otvara se zračna luka, žene prosvjeduju, a u slavljeničkoj pucnjavi stradali su civili

Prema javljanju SkyNewsa, u napadu talibana i kasnijim borbama s policijom ozlijeđena je najmanje 31 osoba, a sve je počelo samoubilačkom eksplozijom nakon koje su slijedile i druge detonacije. Među ozlijeđenima je i dvoje djece. Napadači su pokušali provaliti u parlament ali su ih sigurnosne snage uspjele otjerati, nakon čega su talibani pobjegli u obližnju zgradu.

Zgrad u je uskoro okružila policija, A BBC javlja kako je cijela akcija nakon dva sata završila. Ubijeno je svih šest napadača. Inače, napad se dogodio u trenutku kad je parlamentu trebao biti predstavljen kandidat za budućeg ministra obrane te zemlje.

"Nekoliko mudžahedina ušlo je u zgradu parlamenta, u tijeku je oružana borba", objavio je na Twitteru glasnogovornika talibana Zabihulah Mudžahid. "Napad se dogodio u vrijeme predstavljanja novog ministra obrane", dodao je.

"To je bila snažna eksplozija koja je potresla zgradu i razbila prozore. Sad smo na sigurnom", kazao je zastupnik Šukrija Barekzai. Kabulska policija je sve raspoložive snage odmah poslala na mjesto događaja. (B.V./Hina/S.P.)

Vrhunac borbene sezone

Talibani su ovih dana veoma aktivni protiv vojske i vlade u više pokrajina u zemlji gdje je "borbena sezona" na vrhuncu. Svi zastupnici su sada na sigurnom, kazao je glasnogovornik policije u Kabulu Ebadulah Karimi, prenosi Reuters.

Snažna eksplozija prvo je potresla kompleks parlamenta na zapadu afganistanske prijestolnice, ali se još ne zna je li u njoj bilo žrtava. Novinar AFP-a na terenu čuo je pucnjavu iz vatrenog oružja blizu parlamenta.

UŽAS Devetoro djece i 10 odraslih poginulo u eksploziji nagazne mine

Gust crni dim izdizao se iznad četvrti i policija kaže da je riječ o napadu autobombom u kojem je ukupno sudjelovalo sedam napadača, jedan u vozilu i šest koji su se razmjestili u blizini zgrade parlamenta.

Talibanski pobunjenici odmah su preuzeli odgovornost za napad na jednom od računa na Twitteru.

"Nekoliko mudžahedina ušlo je u parlament, borbe traju", napisao je na Twitteru Zabihullah Mujahid, koji obično govori u ime talibana.

Kabul: Policajcima zatvorska kazne jer nisu zaštitili napadnutu ženu

Odgovarajući na upit AFP-a Karimi je priznao da je riječ o "talibanskom napadu", ali je odbio tvrdnju da su borci ušli u zgradu parlementa. Zastupnici su u ponedjeljak ujutro trebali saslušati Mohameda Masuma Stanekzaja, kandidata kojeg je na mjesto ministra obrane, upražnjeno nakon predsjedničkih izbora 2014., imenovao predsjednik Ašraf Gani.

Proljetna ofenziva

Talibanski pobunjenici su nedavno počeli "proljetnu ofenzivu" tijekom koje su vodili žestoke borbe u više pokrajina u zemlji i izveli niz napada u Kabulu. Ova nova "borbena sezona" je prva bez masovne prisutnosti međunarodnih snaga, nakon trinaestogodišnjeg sukoba koji je počeo padom talibanskog režima (1996.-2001.).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene