Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija nasilja

SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar

Ilustracija
Ilustracija Foto: Indian Navy
Unatoč odmazdi američko-britanske koalicije i drugih mornarica, hutisti su pojačali napade na trgovačka plovila u jednom od najprometnijih plovnih putova na svijetu.

Zračni udari koji se pripisuju američko-britanskoj koaliciji pogodili su u ponedjeljak lučke gradove i male gradove u zapadnom Jemenu, ubivši najmanje 11 ljudi i ranivši 14 dok su branili trgovačke brodove, izjavio je Reutersu glasnogovornik jemenske međunarodno priznate Vlade.

Prijavljeno je najmanje 17 zračnih napadaja u zemlji, uključujući glavni lučki grad Hodeidah i luku Ras Issa, prema Al Masiri, glavnoj televizijskoj kući koju vode hutisti.

Napadi su se dogodili samo nekoliko dana nakon prvih civilnih žrtava i gubitka plovila otkako su hutisti koje podupire Iran počeli napadati trgovačke brodove u studenom u znak solidarnosti s Palestincima koje napada Izrael. Štrajkovi se također podudaraju s prvim danom svetog islamskog mjeseca ramazana, razdoblja posta za muslimane.

Pročitajte i ovo Čišćenje podmorja - 3 Bolja Hrvatska Hvalevrijedna akcija: "Da mi je netko rekao da ću živjeti ovako stvarno mu ne bih povjerovala"

Unatoč odmazdi američko-britanske koalicije i drugih mornarica, hutisti su pojačali napade na trgovačka plovila u jednom od najprometnijih plovnih putova na svijetu. U srijedu su u napadu u luci Adena ubili tri člana posade grčkog broda True Confidence koji je plovio pod zastavom Barbadosa. To se dogodilo nekoliko dana nakon potonuća teretnog broda Rubymar, koji je potonuo otprilike dva tjedna nakon što ga je 18. veljače pogodio hutistički projektil.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

Mnogi brodovi sada idu na duža i skuplja putovanja oko afričkog Rta dobre nade kako bi izbjegli opasnu rutu kroz Adenski zaljev i Crveno more do Sueskog kanala - što znatno povećava troškove prijevoza.

Prema televizijskoj izjavi vojnoga glasnogovornika skupine Jahya Sare, hutisti su rano u utorak gađali i ono što je opisano kao "američki brod Pinocchio" u Crvenom moru. Skupina će pojačati svoje operacije u znak solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi, rekao je Sarea u govoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene